Kategória: Aktuális.

Az 55 európai, közel-keleti és észak-afrikai állam 74 közszolgálati tévé- és rádióadóját tömörítő szervezet tagjaként a Magyar Televízió jelöli ki a hazai indulót és közvetíti a népszerű dalfesztivált.

Újabb izgalmakat tartogat, hogy a műsort szervező EBU idén megváltoztatta az Eurovíziós Dalverseny szabályait. Az újítások legfontosabb eleme, hogy nem az eddig megszokott módon, az előző évben az első tíz helyre beszavazott ország, hanem csak a nyertes, illetve a négy alapító kerül be automatikusan a következő évi viadal döntőjébe. Rúzsa Magdi sikere után várható volt, hogy Magyarországnak biztos helye lesz a 2008-as a belgrádi döntőben. A szabályváltoztatás után azonban újra meg kell mérettetni magunkat az elődöntőkön.

A szervezők azzal indokolták a döntésüket, hogy az új feltételekkel igazságosabbá válik a verseny, hiszen a siker minden korábbinál inkább az énekesek tehetségén és a dalok minőségén múlik majd. Rúzsa Magdira gondolva a magyarok joggal reménykedhetnek: tavaly Magdi kivételes előadói képességeit és "arany torkát" dicsérte a nemzetközi sajtó, és végül a legjobb dalszerzőnek járó díjat is neki ítélte a zsűri.

Háttér
Az Eurovíziós Dalverseny alapvető szabálya, hogy egyik ország lakosai sem szavazhatnak a saját jelöltjükre. Emlékezetes azonban a 2007-es helsinki viadalon történt "keresztbe szavazások" körüli vita − ezt próbálja kiküszöbölni az új szisztéma. A dalversenyt követően ugyanis számos elemző, szakújságíró jutott arra a következtetésre, hogy az elmúlt évtizedben felbomlott, főként szláv országok utódállamai között annyira jól sikerült az együttműködés, hogy az egymásra szavazás túlzottan is befolyásolta a verseny végeredményét. A nézők és a szervezők egyaránt úgy vélték, hogy hiába indult 42 ország a fődíjért, a döntőben aránytalan túlsúlyba kerültek kelet-európai országok.

Az új szabályok értelmében a döntőbe a vendéglátó ország, vagyis jövőre Szerbia, valamint az "alapító" Franciaország, Németország, Spanyolország és Nagy-Britannia versenyzői jutnak be automatikusan. A szervezők két elődöntőt is terveznek. Az a céljuk, hogy elejét vegyék annak a jogos támadásnak, miszerint a nagy hagyományokkal bíró versengést inkább a történelem, mintsem az énektudás, a dal vagy akár a show minősége dönti el.
(BrandTrend)