Kategória: Aktuális.

Stabil lett a korábban állandó forráshiánnyal küzdő közszolgálati médiavállalat pénzügyi helyzete a 2004-ben kezdett reorganizációs folyamat eredményeként. A 2005-ös és a 2006-os évet egyaránt nyereséggel zárta, az idei év első hat hónapjának adatai pedig szintén azt bizonyítják, hogy jó úton halad az MTV.
"Hatalmas energiát fektettünk abba, hogy konszolidáljuk a Magyar Televízió gazdálkodását. A továbblépés érdekében kitartunk a kiadások csökkentése és a modernizáció mellett" – jelentette ki Rudi Zoltán elnök.
Az előző év azonos időszakához képest a Magyar Televízió bevételei növekedtek, a reklámblokkok teljes telítettséggel futnak az m1 csatornán. A médiatörvény által korlátozott lehetőségei miatt a köztévé azzal szembesül, hogy a hirdetői piac igényeit csak részben tudja kielégíteni.

Az MTV Zrt. gazdálkodásának fő sarokszámai 2007. I.-VI. hónap(millió forintban)
Bevétel                                  16 557
Aktivált saját teljesítmény            795
Költségek és ráfordítások        15 894
Alaptevékenység eredménye     1 371
Mérleg szerinti eredmény          1 459
Mérleg-főösszeg                     16 044
Hitelállomány                                 0
Jegyzett tőke                            1200
Saját tőke                                  233

A Magyar Televízió konszolidálásában kiemelkedő személyes érdemei vannak Schmelzer Péternek (47 éves), aki gazdasági igazgatóként az üzleti terv alapján kalkulált kereten belül, a forrásokhoz igazította a ráfordításokat, ezzel pedig biztosította az MTV likviditását és a törvényi előírásoknak megfelelő saját tőkét. Az elismert szakember, aki 24 éves pályafutása során több nagyvállalatnál töltött be vezető pozíciót kereskedelmi és gazdasági területen, szeptembertől az energiaszektorban folytatja pályafutását. Feladatait megbízott vezetőként a köztelevízió kontrolling vezetője veszi át.
A közgazdász, közlekedésmérnök és műszaki informatikus végzettségű, MBA diplomával is rendelkező Nagy Attila (38 éves) 2005 augusztusa óta kontrolling vezető a Magyar Televízióban. 13 éves pályafutása során elemzőként, projekt menedzserként és kontrolling igazgatóként is tapasztalatot szerzett egyebek között egy élelmiszeripari nagyvállalatnál, valamint a nemzeti légitársaságnál. Nagy Attila korábban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Karának oktatója volt, jelenleg kontrollingot, logisztikát és projekt menedzsmentet tanít a Budapesti Műszaki Főiskolán. A gazdasági szakembert a mozgókép-készítés is nagyon érdekli, ezért filmtörténetet és filmesztétikát tanul az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen.
(BrandTrend)