Kategória: Aktuális.

A két bankcsoport megállapodásának megfelelően a GE Money az UniCredittől a BPH részvényeinek közel 66 százalékát vásárolja meg. A mostani tranzakció előrevetíti a BPH alapkezelő cége, a BPH TFI 49,9 százalékos részesedésének megvásárlását is.

A két tranzakció összesen 854,9 millió dollárt tesz ki. 2006. végén a BPH vagyona 2,9 milliárd dollár, nettó hitelállománya 1,8 milliárd dollár, betétállománya 1,6 milliárd dollár, saját vagyona pedig 0,5 milliárd dollár volt. Az alapkezelő BPH TFI mintegy 2,4 milliárd dollárnyi összeget kezel.

A BPH megvásárlásával a GE Money a BPH mintegy 200 bankfiókból álló hálózata és teljes körű banki infrastruktúrája felett szerezte meg az ellenőrzést. A GE Money meglévő és a BPH-tól megvásárolt hálózata 2007 végére együttesen 330 kirendeltségből áll majd, így a GE Money vagyona alapján az öt vezető lengyelországi bank közé kerül. A mintegy 6900 alkalmazottat foglalkoztató, kb. 7,3 milliárd dollár vagyonú pénzintézet a szolgáltatások széles skáláját kínálja majd ügyfeleinek.

A lengyelországi tranzakció a GE Money közép- és kelet európai növekedési stratégiájának megvalósulása, a jelenlét növelése a stratégiai és dinamikusan fejlődő piacokon. Ezen stratégia része, hogy a GE Money a lengyel piacon is univerzális bankká alakul át. A GE Money teljes körű banki szolgáltatásokat nyújt még a régióban Magyarországon és Csehországban, valamint Törökországban, ahol a Dogus Csoporttal partnerségben működteti a harmadik legnagyobb magántulajdonú bankot, a Garanti Bankot.
Mark Arnold, a GE Money magyarországi leányvállalata, a Budapest Bank (GE Money Bank) elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta:
"A GE Money terjeszkedése különösen nagy öröm a Budapest Bank számára, hiszen az értékesítési hálózat növekedésével a Budapest Alapkezelő új, a közelmúltban Lengyelországban bevezetett termékeihez még  több helyen juthatnak hozzá."
Mark Arnold hozzátette: "A bankcsoport lengyelországi jelenlétének növekedése a vállalatcsoport régió iránti hosszú távú elkötelezettségének újabb bizonyítéka. Biztos vagyok abban, hogy a GE Money nemzetközi szakértelme és a helyi szakemberek jártassága sikerre viszi a bankcsoport ottani működését is. A Budapest Bank nevében szeretnénk gratulálni a GE Money-nál dolgozó lengyel kollégáinknak, hiszen a mostani megállapodással hatalmas lépést tettek afelé, hogy a GE Money a lengyel piacon is az egyik legmeghatározóbb bankká váljon."
(BrandTrend)