Kategória: Aktuális.

A jelenlegi szabályozás szerint bármilyen mezőgazdasági termékből lehetett vodkát készíteni. Egyes észak-európai vodkagyártók azt akarták elérni, hogy csak azt lehessen vodkának hívni, ami a szerintük hagyományos alapanyagokból, gabonából és burgonyából készült. Ez a javaslat szemben állt a magyar érdekekkel, hiszen a hazai vodka körülbelül fele nem hagyományos összetevőkből, főleg cukorrépából készül. A szavazás magyar szempontból azért volt kiemelt fontosságú, mert felmerült annak a veszélye, hogy bizonyos, Magyarországon gyártott vodkákat nem lehet a jövőben ezen a néven forgalmazni. A hazánkban gyártott körülbelül 5 millió liter vodka a hazai szeszgyártás 12.7%-át teszi ki. Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő szerint a magyar szeszkultúrában kiemelkedő pálinkagyártás mellett más hazai minőségi szeszformáknak is jelen kell lenniük. Ráadásul a cukorimport liberalizálása miatt is fontos a magyar cukorrépa szeszipari felhasználása.

Harangozó Gábor EP-képviselő szerint új lehetőséget teremtő, jó döntés született. Amellett, hogy sikerült megőrizni a hazai szeszgyártásra jellemző vodkafajtákat, a minőségi gabonavodka piaci lehetőségeit is javítani tudtuk, hiszen a jövőben a címkén jól láthatóan fel kell tüntetni, ha a termék nem hagyományos alapanyagokból készült.

Harangozó Gábor a Mezőgazdasági Bizottságban és Hegyi Gyula a Környezetvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságban kiállt a magyar érdekek mellett, melyeket az Európai Parlament szocialista frakciója is támogatni tudott, ezért kapott nagy többséget a szavazás során a kompromisszumos javaslat.
(BrandTrend)