Kategória: Aktuális.

A Deloitte Football Money League szerint a világ 20 leggazdagabb klubcsapatának teljes forgalma meghaladja a 3,3 milliárd eurót. A 202 millió fontos (292 millió eurós) összesített árbevételével a Real Madrid változatlanul vezeti a mezőnyt, ugyanakkor az idei év legdinamikusabb csapata a Barcelona volt, amely négy helyet ugrott előre, s így az első két helyen spanyol csapat áll.

A Manchester United, amely a Deloitte Football Money League első nyolc kiadásában az élen állt, változatlanul a legelőkelőbb helyezést tudhatja magáénak az első húszban szereplő nyolc Premiership klub közül.

Jelenleg Spanyolország rendelkezik a világ két legnagyobb klubcsapatával: a Real Madrid és a Barcelona áll annak a listának az élén, amelyet a Deloitte tanácsadó cég „Football Money League” című kiadványában jelent meg, és amely az elért forgalom alapján összesíti a világ legjelentősebb futball-klubjait. A tanulmányban szereplő elemzések a 2005-2006-os idényre vonatkozó legújabb pénzügyi információkon alapulnak.
A Real Madrid megtartotta a múlt évben megszerzett első helyét, ugyanakkor közvetlenül mögé, a második helyre zárkózott fel a Barcelona, amely árbevételét tekintve jelentős átalakuláson ment át a 2003-2004-es szezon óta. Dan Jones, a Deloitte Sport Üzletági Csoportjának partnere ezt a következőképp kommentálta: "Árbevétel tekintetében az idén Spanyolország egyeduralkodó: a Real Madrid megtartotta első helyét, míg a Barcelona négy pozíciót előrelépve a második helyet kaparintotta meg."

"A két csapat eltérő stratégiát alkalmaz. A Real kereskedelmi forgalmát szupersztárok megvásárlásával próbálja növelni, míg a Barcelona kiegyensúlyozottabb árbevételi profilra törekszik. Mivel mindkét spanyol óriás 300 millió eurót meghaladó forgalomra számít a 2006-2007-es évadban, nagy valószínűséggel a következő szezonban is ugyanez a két csapat fogja vezetni a legnagyobbak listáját."

2005-2006-ban a 20 legjelentősebb klubcsapat összesített árbevétele meghaladta a 3,3 milliárd eurót. Erről Dan Jones a következőképp vélekedett:  "A labdarúgás népszerűsége – különösen a legmagasabb szinten – várhatóan tovább erősödik. Az elmúlt év gyors növekedése szintén a közvélemény és az üzleti világ folyamatos érdeklődésére utal. Egyre több európai klub ismeri föl a globális piac jelentőségét."

Az első húsz csapat között kizárólag európai klubokat találunk, ebből 8 helyet angol, négy helyet olasz, három helyet német, két helyet spanyol és egy-egy helyet skót, francia és portugál csapatok foglalnak el. Anglia legerősebb képviselője a Manchester United, amely idén a negyedik helyre szorult vissza. Dan Jones erről így vélekedett: "Lehet, hogy idén a Manchester Unitednek csak a negyedik hely jutott, ám amint a stadionfejlesztési projektjük a végéhez ér, a következő idényben várhatóan ismét feljebb lépnek majd a listán.  Említésre méltó tény, hogy a Manchester United változatlanul a legnyereségesebb labdarúgó klubcsapat a világon."

A műsorszórási piac fejleményei szintén tükrözik a legnagyobb forgalmú csapatok listájában bekövetkezett változásokat, és útmutatóként szolgálhatnak a jövőbeli toplisták várható összetételére is. Dan Jones így nyilatkozott a kérdésről:  "Az új francia közvetítési szerződésből származó árbevételnek köszönhetően az Olympique Lyonnais eddigi legjobb helyezését (11.) érte el, míg a Real Madrid és a Barcelona által bejelentett új szerződésekből arra következtethetünk, hogy az elkövetkező években komoly kihívókkal kell majd szembenézniük a lista élén. A Premier League közelmúltban megkötött televíziós közvetítési szerződései alapján elképzelhető, hogy az angol csapatok akár tíz helyet is elfoglaljanak a húszas listából a 2007-2008-as idényben."

(Forrás:BrandTrend) 2007.02.09.