Kategória: Képes hír és Szubjektív.
Admin kategória: Képes hír.

Szinte már nincs olyan meccs, amin szellemesen, vagy itt rendkívül izléstelenül nem fejezik ki az ellenfelek rajongói antipátiájukat Mateschitz klubjával, az RB Leipzig-gel szemben.

bullenkopf

Vajon megszolgálta-e az RB Leipzig labdarúgó klub azt a gyűlöletet, ami mérkőzésről mérkőzésre kiséri a Bundesligába feljutott csapatot. Valószínűleg ennek történelembe visszavezethető okai is vannak, hiszen a “Keleti Birodalom”, az “öster Reich” nagy fricskája ez a német Bundesligának.

A határon átívelő futball befektetések nagyban is működnek. Kína nemcsak saját futballját építi, de Európában a cseh Sparta Praha és a francia Sochaux távol-keleti befektetői tulajdonban van, sőt hasonló távolkeleti tulajdonrész van a  Manchester Cityben és az  az Atletico Madridban is. A tradíciós klubok értékmegőrzése fontos tehát, hiszen egy sporktlub valódi nemzeti érték.

manchester-china

Red Bull, a gamechanger

A RED BULL valódi gamechanger márkaként lép fel, ahogy az RB Leipzig-et feljuttatta a Bundesligába. Mateschitz szavavait idézve:  “nemcsak egy trikótfelirat szeretnénk lenni, hanem felelősséget szeretnénk a klubban” – mondta a RB Leipzig tulajdonosa, nem elrejtve a lipcsei csapattal kapcsolatos nagyvonalú céljait.

Az ilyen típusú nagyratörő tervek jót tehetnek a teljes sportnak. Ahogy az Ételmúvész  című filmben a legnagyobb rivális étterem séfje mondta Bradley Cooper-nek, a séfnek, aki minden zsigerében magában hordozta a legjobb séfek tulajdonságait: “Jó, hogy vagy. Igy mindig rá vagyunk kényszerítve mi is, hogy újítsunk.”

Fontos, hogy legyenek a sporttal kapcsolatos szabályozásban is  olyan fékek, egyensúlyok és szabályozók, amik lehetővé teszik, hogy ne csak lefölözzék a nyereséget a szponzorok a  társadalmi feladatot betöltő klasszikus sportegyesületek elől.

Magyarországon ez sajnos hiányzik. Sem a klubtulajdonosok motiválása a saját márkaépítésre és nézőszám növelésre, sem pedig a jogi szabályozás sem támogatja a szponzorok építő kooperációját, ami valóban munkaigényes a szponzorok vállalati marketingesei részéről. Pedig a közös értékteremtéssel mind a szponzor, mind a sportklub, és a nézők is sokkal többet profitálhatnának ezekből az együttműködésekből.

A DFB szabályozása a klubnevek reklámcélú módosításáról

Ettől eltérően a német Bundesligában a DFB szabályozása kimondja a 15. paragrafus 2. bekezdésében, hogy reklámcélból változások, kiegészítések a sportklubok nevében nem megengedett.

Igy lett például az RB Leipzig Rasen Ballsport Leipzig (Gyep – Labdasport Leipzig) nevében az RB  nem a Red Bull rövidítése.

Kivételt képeznek azok az egyesületek, akik vállalati, üzemi sportkezdeményezésből nőtték ki magukat. Igy viselhet a Volkswagen Wolfsburg, a BAYER Leverkusen  márkaneveket.

A RED BULL típusú professzionális klubmenedzselés akkor működik, ha a sportklubok, mint tradícionális egyesületi márkák egyenrangú partnerek tudnak lenni, és egy erős együttműködés tud létrejönni. Ezért fontos a sportklubok márkaépítése, ami a szponzorokkal szembeni tárgyalási pozíciót is erősíti és a szponzorváltásokat is áthidalhatóvá teszi. Nem beszélve egy sportklub vezető felelősségéről, hogy évtizedek után is az egyesület, mint társadalmi értékteremtő szervezet önállóan is emlékezetes tudjon maradni.

(dr. Jánosy Zsuzsanna, BrandTrend)