Kategória: Röviden.

Admin kategória: Rövidhír.

A Milánótól 25 kilométerre, északnyugatra fekvő Cattenao egyetemén (LIUC) június 10-én megnyílt a MakerBot első európai innovációs központja, ahol ezentúl közel 2 ezer diák 20 darab ötödik generációs MakerBot Replicator nyomtatót használhat. A központ fő különlegessége a nyomtatókat összekötő és menedzselő szoftver, amely a piacon egyedülálló. Magyarországon a FreeDee Printing Solutions dolgozik hasonló központok felállításán.

A MakerBot Innovációs Központok olyan, nagyszámú 3D nyomtatóból álló laborok, amelyek arra lettek tervezve, hogy megkönnyítsék az innovációt, növeljék az együttműködést és az őket felállító szervezet versenyképességét. Ilyen központok már Amerika-szerte léteznek például Florida, Maryland és New York állam egyetemein. Az olaszországi nyomtatólabor a megállapodást követően bő egy hónap alatt készült el és a tervek szerint szorosan együtt fog működni az additív technológiák észak-olasz úttörője, a helyi Digitális Gyártólaboratórium SmartUp projektjével. A fejlesztésnek köszönhetően a diákok már a következő tanévtől, akár szimulált startup-környezetben próbálhatják ki 3D-s tervező- és nyomtató képességeiket. Az oktatás mellett természetesen a 3DP termékek és módszerek iránt érdeklődő vállalatoknak szintén komoly segítséget jelenthet az új intézmény.

“Nagyon örülünk a LIUC egyetemmel való együttműködésnek. A 3D nyomtatás megváltoztatja azt, ahogy gondolkodunk, tervezünk és gyártunk. A MakerBot nyomtatólaborja pedig lehetővé teszi a diákok számára, hogy felkészüljenek a jövő munkahelyeinek betöltésére.” – mondta Jonathan Jaglom, a MakerBot vezérigazgatója.

Az innovációs központok legegyedibb eleme a valamennyi gépet egyetlen rendszerben kezelő, lényegében bármilyen eszközplatformról elérhető központi szoftver, amellyel többek között sorban beállíthatók a nyomtatások, követhetők a gépek statisztikái és a bevételek, kiszűrhetők a hibák és kamerával bárhonnan figyelhető a nyomtatás pillanatnyi állása. Ezek a központosított és skálázható nyomtatólaboratóriumok – gyártóközpontok – felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak a K+F+I-ben, a közös ismeretbázis pedig jelentősen növeli az adott cégen és iskolán belüli részlegek együttműködését.
(BrandTrend)