Kategória: Hír és Reklámpiac.

Admin kategória: Hír.

Az ún. UCP, vagyis a megtévesztő reklámokról szóló irányelvhez kapcsolódóan két fontos anyagot tett közzé az EU – egy általános, valamint a környezetvédelmi állításokkal kapcsolatos útmutatót.

A megtévesztő reklámokkal kapcsolatos irányelvet tíz éve fogadta el az EU. A megtévesztés, az elhallgatás és az ún. feketelista azóta is a kereskedelmi kommunikáció szabályozásának alapköve. Bár az egyes országok évekkel később építették be a saját jogrendjükbe – itthon 2008-ban -, az azóta eltelt idő elegendő tapasztalatot biztosított arra, hogy azokat összefoglalják és közzétegyék.

Az útmutató nemzetközi példákkal segítheti a reklámozókat. Az általános szempontok – átlagos fogyasztó, érzékeny fogyasztó, – illetve a legérzékenyebb feketelistás állítások, mint például a gyermek közvetlen felszólítása a vásárlásra, vagy éppen az „ingyen” szó használata – szerint, mind pedig egyes termék illetve szolgáltatási szektorok (online, utazási és pénzügyi szolgáltatások) szerinti csoportosításban ismerteti az elbírálás szempontjait és nemzetközi hatósági példákkal támasztja alá a mondanivalót.

“A környezetvédelmi állítások kérdése ma már annyira aktuális és fontos, hogy erről külön ún. „Multi-stakeholder” tárgyalássorozaton egyeztettek Brüsszelben, számos érintett, köztük az EASA, az ÖRT európai szövetsége is részt vett” – fogalmaz Fazekas Ildikó ÖRT főtitkár.

“A fogyasztóvédelmi jogszabály csomag felülvizsgálata most zajlik, ezért hamarosan erről is hamarosan közzétesznek információt, szóval izgalmas, a napi munkánkat befolyásoló módosító javaslatok érkezhetnek hamarosan” – teszi hozzá Fazekas Ildikó.
(BrandTrend)