Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

A cápák a Föld legősibb állatai közé tartoznak, mégis rengeteg téves információ kering róluk. A National Geographic Wild Cápafesztivál programsorozata eloszlatja a kételyeket, és a nézők elé tárja a legújabb, a cápák viselkedésével és megóvásával kapcsolatos kutatási eredményeket, valamint bemutatja az egyes fajok életmódját.

Great white shark

A cápák vadásztechnikák egész sorát fejlesztették ki az évezredek során. A Cápák: A vadászat mesterei és a Cápák lakomája című filmek ezekből mutatnak be néhányat látványos felvételek és szakértői magyarázatok segítségével. A Cápaember című filmben Jeremiah Sullivan tengerbiológussal merülhetünk a vizek mélyére, és közvetlen közelről tanulmányozhatjuk az egyes cápafajokat. A Cápák a strandon és a Cápatámadás: Szemtanúja voltam sorozatokból pedig kiderül, miért és hogyan támad meg egy cápa egy embert.

Bár a cápák vérszomjas ragadozókként élnek a képzeletünkben, a valóság ezzel szemben sajnos az, hogy egyre többször szorulnak segítségre, éppen a mi környezetkárosító tevékenységünk miatt. Ahogy a Cápaköltöztetők című filmből kiderül, Új-Kaledóniában Nouméa kikötője már annyira forgalmassá vált, hogy a rengeteg hajó zavarja a környező vizekben élő bikacápákat. Mivel az ember nem hajlandó visszafogni magát, az egyetlen megoldás a cápák elköltöztetése.

NGC: SHARK ATTACK EXPERIMENT LIVE! IBMS: 036791 Ep code: 7769

A tengeri élővilágot – köztük a cápákat is – számos emberi eredetű veszély fenyegeti, és ezek között sajnos kiemelkedő jelentőségű a műanyag hulladék. A National Geographic nemrégiben elindította Élet vagy műanyag nevű kezdeményezését, mely az óceánokba kerülő műanyag hulladék mennyiségének csökkentését tűzte ki célul.

A program nem csak a műanyag szemétbe belegabalyodó vagy attól megfulladó állatok százezreit, sőt millióit óvhatja meg, de egész tengeri ökoszisztémákat segíthet megvédeni. Az Élet vagy műanyag kezdeményezésről a https://www.natgeotv.com/hu/specialis/eletvagymuanyag honlapon olvashat bővebben.

A Cápafesztivál tematikus programsorozat egész júliusban látható a National Geographic Wild csatornán, az új filmek és sorozatok premierjei hétvégenként 18 és 19 órakor lesznek.