Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

A History csatorna és Leonardo DiCaprio júliusban mutatja be új sorozatát „Pionírok: Irány a vadon” címmel, melyben a magyar közönség is megismerkedhet Amerika múltjának legnagyobb kalandoraival, izgalmas történeteikkel és a vadnyugat valódi drámáival. A 4 részes, 8 órás sorozatból azt is megtudhatjuk, milyen veszélyek leselkedtek az amerikai pionírokra a vadnyugaton. A vadnyugati vadászok évszázados kalandjaiból merítve a History összefoglalta az öt legfontosabb szabályt, amit érdemes észben tartanunk különösen manapság, amikor akár hazánkban is szembe jöhet egy-egy kóbor medve.

_DSC5748-1

  • Tudd, hogy mitől érdemes félni és mitől nem

Természetes, hogy az ember fél azoktól az állatoktól, amelyek képesek őt elpusztítani. Grizzly, tigris, kígyó, cápa – ezek mind megölhetik az embert, jogosan félhetünk tőlük, ha találkozunk velük. De legyünk reálisak! Ha túra közben eltévedünk, a medvetámadás kevésbé valószínű, mint a ránk leselkedő egyéb veszélyek. „Éveket töltöttem olyan helyeken, ahol nagyon sok medve él” – mondja Steven Rinella, a „Pionírok” túlélési szakértője. „De a vadonban sokkal inkább félhetsz attól, hogy megsebesíted magad valamilyen éles eszközzel, megégeted magad főzés közben vagy napszúrást kapsz. Életemben a legnagyobb veszélyben akkor voltam, amikor Alaszkában a kihűlés állapotába kerültem.”

A hipotermia, azaz a kihűlés legnagyobb veszélye abban áll, hogy teljesen elvesztjük a képességeinket arra, hogy elhárítsuk a veszélyt. Már 1-2 fokos hőveszteség is izomremegéssel, reszketéssel jár. A pulzus szapora, a légzés felgyorsul, a vérnyomás megemelkedik. Ha nem javul a helyzet, a szervezet hőtartalékai hamar kimerülnek, és a testhőmérséklet folyamatosan csökken. A remegés megszűnik, de bágyadtság, álmosság, érzékcsalódás jelentkezik. „Ekkor már nem tudsz helyes döntéseket hozni” – mondja a szakértő. A vérnyomás leesik, a légzés felületessé válik, szívritmuszavar lép fel. „Ez már a vég: elveszted az eszméleted és egyfajta tetszhalál-állapotba kerülsz, amiből magadtól már nem fogsz megmenekülni.”

A tanulság: kevesebbet aggódjunk a medve elleni paprikaspray beszerzésén, és több gondot fordítsunk az időjárásnak megfelelő felszerelés és ruházat beszerzésére, valamint arra, hogy kellő mennyiségű folyadék legyen nálunk. És ha mégis medvét látunk, ne hajszoljuk se gyalog, se autóval, ne akarjunk mindenképpen fotót vagy videót készíteni az állatról, hanem hagyjuk elmenni békében, és azonnal értesítsük az illetékes erdészetet.

  • A zsákmány megtalálásához kövesd az élelmüket

A legjobb, ha az állatot „a saját konyhájában” ejtjük el – mondta Daniel Boone, a 19. század egyik legvakmerőbb amerikai felfedezője és vadásza. A korai felfedezők tudták, hogy a zsákmány megtalálásának leghatékonyabb módja, ha felkutatják az állatok élelemforrásait, természetesen az adott évszaktól függően. Tavasszal a medve például előszeretettel látogatja a bogyós bokrokat. A szarvasok és vaddisznók pedig ugyan nem tudják lelegelni a makkot a tölgyfáról, de ha ősszel valahol sok makkot látunk a földön, ott valószínűleg előbb-utóbb szarvassal és vaddisznóval is találkozhatunk.

thumb_IMG_7350_1024-1

  • Csak óvatosan a vadhússal

A vadonban nincs helye az ínyenckedésnek, az itt elejtett zsákmányt csak jól átsütve biztonságos elfogyasztani. A nyers vadhús ugyanis szabad szemmel nem látható parányi fonalférgeket, trichinellát tartalmazhat. Ez a parazita nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásakor jelent veszélyt, a fertőzés akár több hónapig tartó erős izomfájdalmat vagy akár halált is okozhat. Daniel Boone egyszer 155 fekete medvét ölt le és adta el a húst a helyieknek, minden bizonnyal rengeteg embert megbetegítve a fertőzött hússal.

  • Figyeld a víz irányát

Daniel Boone utazási leírásait olvasva megfigyelhetjük, hogy milyen részletgazdagon ír a patakok és egyéb folyók irányáról, ugyanis akkoriban az emberek a vízfolyások irányából tudtak következtetni földrajzi helyzetükre. A térképek nem tartalmaztak nagyon sok információt akkoriban, azonban a folyók, patakok jelölve voltak, így az emberek a víz irányát figyelve tudhatták, hol vannak, és merre tartanak. A települések, lakott területek, főútvonalak általában ma is folyóvölgyek közelében vannak. Ha eltévedünk és nincs térerő vagy a telefon lemerült, csak kövessük a vízáramlás irányát, így biztosan kijutunk a vadonból.

  • Készülj fel a legváratlanabb helyzetekre

„Ha az ember vadászni indul Alaszkában, sok veszélyre kell felkészülnie: medvék, farkasok, fagy, sziklaomlás, és még sorolhatnám” – meséli a profi túlélő Steven Rinella. „Ehhez képest amikor pár éve a bátyámmal és a barátnőjével arra jártunk, a lány nyakát az első napon megszúrta egy tarajos sül. Onnantól kezdve az egész kirándulás rémálommá vált, ugyanis a seb iszonyúan fájt és akár el is fertőződhetett volna.” Mint Rinella mondja, ha az út előtt összeírta volna a várható veszélyek 100-as listáját, a tarajos sül biztosan nem lett volna rajta. Ez is bizonyítja, hogy váratlan helyzetek minden kalandtúrában benne vannak. A vadnyugati pionírok idején megtörtént, hogy Daniel Boone táborából valakit veszett farkas harapott meg, és az illető maga is meghalt veszettségben. Ettől manapság már nem kell félnünk, de érdemes mentálisan felkészülni minden kellemetlen meglepetésre.
(BrandTrend)