Kategória: Hír és Média.

Admin kategória: Hír.

“Ez a fesztivál a szakma egyik legrangosabb seregszemléje, ezért az, hogy itt lehetünk, nagyon sokat jelent nekem, a stábnak és a filmnek egyaránt” – mondta el az MTI-nek adott keddi interjújában Traub Viktória.

A rendező felidézte, hogy korábban diákként már részt vett a fesztiválon, akkor azonban még nem is álmodott róla, hogy egyszer bekerülhet a rövidfilmes versenyprogramba. “Bízunk benne, hogy a film jó helyezést ér el, de ha sokan látják és pozitív kritikákat kap, önmagában már az is nagy elismerés, a versenyprogramban szerepléssel együtt” – fűzte hozzá.

A 15 perces Sellők és Rinocéroszok az elmúlt időszakban olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt már, mint a csehországi Anifilm vagy a múlt héten az Oscar-kvalifikáló Zágrábi Animafest. Júniusban Portugáliában a Fest – New Directors/New Films Festival versenyprogramjában, valamint a bulgáriai In The Palace fesztiválon is látható lesz az animáció. Júliusban a szlovákiai Fest Ancán, majd Olaszországban a La Guarimba Nemzetközi Filmfesztiválon és a brazíliai Anima Mundin, aztán az Guanajuato Nemzetközi Filmfesztiválon Mexikóban szerepel majd.

A filmben a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg saját cirkuszát működtető családjáról, amelynek jelenetről jelenetre tárul fel titkokkal teli múltja. A szeretet és a kapcsolódás konstans hiánya keretezi a filmet.

Traub Viktória a történetről szólva kifejtette: korábbi filmjeihez hasonlóan most is elsősorban a család és az érzelmi dinamikák változása érdekelte. “Szerettem volna az érzelmi kiszolgáltatottságot a női szerep változásán keresztül bemutatni. Egy család széthullása, és részben újra egymásra találása egy szürreális történetszálon keresztül nagyon régóta érdekelt, valamint az a típusú történetmesélés, amely a történetet két, párhuzamosan futó fő szálon bontja ki, amelyek később találkoznak” – mondta.

A film 2D animációs technikával készült. “Egy fantasztikus stáb segítette a munkámat, akik óriási lelkesedéssel és kitartással dolgoztak végig a filmen, nagyon hálás vagyok nekik, hiszen elképesztő energiát fektettek az animációba több mint két éven keresztül” – fűzte hozzá.

“A 2D animációban érzem magam otthonosan. A diplomafilmem egy festményanimáció volt, ami kicsit más, de abban is a metamorfózisok kaptak nagy szerepet” – mondta. Hozzátette: régóta szeretett volna egy igazán részletgazdag, textúrázott rajzanimációt csinálni. “Ebben a technikában érzem magam komfortosan, ahogy dolgozom, ahogy az ötleteim alakulnak, ebben a rajzanimációs világban működik a legjobban” – fűzte hozzá a rendező, aki jelenleg egy egész estés animáció előkészületein dolgozik.

A Sellők és Rinocéroszok forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták, a zeneszerző Chris Allan Tod volt. A film vágói Bacskai Brigitta és Polecsák Lajos, sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.
(BrandTrend)