Kategória: Hír és Média.

Admin kategória: Hír.

Egy képzeletbeli katasztrófahelyzetet modellezve indította el új weboldalát a Magyar Vöröskereszt, hogy bemutassa, egy éles helyzetre mennyire naprakészen tud reagálni az oldal, ami ilyenkor „katasztrófa üzemmódba kapcsolva” percről percre követi az események alakulását. A nemzetközi elvárásoknak megfelelő, korszerű oldalt az EPAM fejlesztette pro bono a hazai legnagyobb humanitárius szervezet számára.

Az új oldalon egy hét fős csapat dolgozott több mint egy évig. Egy jól strukturált, letisztult, könnyen kezelhető webes felület létrehozását tűzték ki célul, ahol a látogatók gyorsan és egyszerűen megtalálják a keresett információkat. Lényeges szempont volt az is, hogy kiszolgálja az olyan váratlan helyzeteket is, mint például egy katasztrófa. Azért, hogy a hazai legnagyobb humanitárius szervezet bemutassa az oldal működését egy rendkívüli helyzet esetén, kifejezetten a sajtó munkatársai számára egy képzeletbeli katasztrófát modellezett az induló weboldalán.

A Magyar Vöröskereszt egyik alaptevékenysége a katasztrófa-készenlét és válaszadás. A krízishelyzetekben a szervezet legtöbb fontos tevékenységét – a katasztrófa-válaszadás, a kutatás-mentést, a szociális segítségnyújtást, az elsősegélynyújtást – képes rövid időn belül hatékonyan bevetni. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egy-egy katasztrófahelyzetben a szervezet helyszíni jelenléte miatt kiemelt hírforrássá válik a Vöröskereszt honlapja az adományozók, a vállalati támogatók és a sajtó számára is. Ezért a megújult honlap ilyenkor képes arra, hogy a többi funkciót felülírva, mindent a katasztrófahelyzetnek rendeljen alá. Ezt egy modellezett, ám teljesen élethű krízissel mutatta be a sajtónak a Magyar Vöröskereszt, hogy az újságírók tesztelhessék, mi mindent tudnak felhasználni az oldalról ahhoz, hogy kellően informálhassák a nagyközönséget.

Természetesen az új, publikus Vöröskereszt honlap a rendkívüli eseményeken túl is számos újítással és korszerű funkcionális megoldással szolgál a látogatóknak. Többek között az oldal digitálisan is akadálymentesített, gondolva a gyengénlátókra és a színtévesztőkre. Az applikáció és a weboldal fejlesztésének alapjait az Amerikai Vöröskereszt számára fejlesztett felületek esettanulmányai nyújtották, hiszen az amerikai szervezet számára is az EPAM készítette a weboldalt. Ettől függetlenül a helyi sajátosságok miatt a végeredmény egy ettől eltérő, innovatív és egyedülálló adományozási oldal lett: „az előzetes felmérések eredményeként egyszerű adományozási mechanizmust, strukturált navigációt és mobilbarát oldalt alakítottunk ki” – mondta Radányi Zoltán, a fejlesztőcsapat vezetője. „Az új weblapon átlátható és egyszerű módon lehet keresni, böngészni, de az egyik legnagyobb különlegessége, hogy krízishelyzet esetén pár perc alatt szerkezetében átalakítható, hogy minden a rendkívüli eseményről szóljon az oldalon.”

„Az EPAM számos úton nyújt segítséget, gyerekek informatika felé orientálása, számítógépek adományozása, adománygyűjtő események szervezése mellett fontosnak tartjuk, hogy azt adjuk, amiben igazán jók vagyunk: a technológiai szakértelmünket, ahogyan azt a Vöröskereszt esetén immár másodízben megtehettük” – mondta el Bozsó Attila, az EPAM regionális igazgatója.

„Együttműködésünk az EPAM-mal két éve kezdődött a véradóknak fejlesztett applikációval. Már akkor látszott, hogy egy hosszú távú közös gondolkodás indult el, amelynek célja, hogy megújuljon a Magyar Vöröskereszt teljes digitális platformja” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Az önkéntesség egyik legmagasabb szintje, amikor egy cég a saját szakértelmével segít. Hálásak vagyunk az EPAM munkatársainak, hogy szaktudásuknak köszönhetően a rászorulók, a támogatóink és a szolgáltatásainkat igénybe vevők ezentúl sokkal könnyebben jutnak hozzá a számukra szükséges információkhoz” – tette hozzá a szervezet vezetője.

A megújult www.voroskereszt.hu idén további funkciókkal bővül, így például lehetőség lesz a Vöröskereszt által szervezett tanfolyamokra és vizsgákra online jelentkezni és azokat interneten keresztül kifizetni. Ezenfelül a jelenleg önálló oldalként üzemelő veradas.hu-t is újragondolják az EPAM fejlesztői.
(BrandTrend)