Kategória: Hír és Média.

Admin kategória: Hír.

Nem restek számhordozást kérni a telefon-előfizetők, ha szolgáltatót váltanak, de meg kívánják tartani megszokott telefonszámukat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartása szerint 2017 februárjában átlépte az egymilliót a hordozott mobilszámok darabszáma Magyarországon. A hatóság online számhordozottsági tudakozójából mobil- és vezetékes számokat is lekérdezhet bárki.

A hordozott telefonszámok között kilencszázezer vezetékes telefonszámot és egymillió mobilszámot tart nyilván a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a legfrissebb adatok szerint. Emellett, bár van mód a 21-es kezdetű, ún. nomadikus (nem helyhez kötött) telefonszámok, valamint a 40, 80-as kezdetű díjmentes és a 90, 91-es kezdetű emeltdíjas szolgáltatás számok hordozására is, de ezzel a lehetőséggel kevesen élnek.

A hordozott számok mennyisége évről évre emelkedik a szolgáltatás bevezetése óta. A vezetékes, azaz földrajzi számokat 2004. január 1-je, a mobilszámokat 2004. május 1-je óta lehet hordozni.

A telefonszámok hordozhatósága megkönnyíti a szolgáltatóváltást, hiszen az előfizető megtarthatja a teljes telefonszámát, amikor átszerződik egy másik telefonszolgáltatóhoz. Az NMHH biztosítja a számhordozás informatikai hátterét: működteti az ún. a számhordozási Központi Referencia Adatbázis rendszert, és a számhordozásban a szolgáltatókat ügyfélszolgálattal és folyamatos hibaügyelettel támogatja.
(BrandTrend)