Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

Az országos premier előtt, 2016. december 5-én, hétfőn, 19.30 órakor, a Menedék Filmklub keretében, a Kino Café Moziban láthatja először a magyar közönség Vranik Roland Az állampolgár című bevándorlókról szóló filmjét.

Az állampolgár megrázó szerelmi- és menekülttörténet, amely amatőr színészekkel, magyarországi bevándorlók segítségével, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit.

mozikepek-1

A rendhagyó vetítést követően Vranik Roland rendező, Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet kutatója, Szántó Diana kulturális antropológus, az Artemisszió Alapítvány elnöke és Hassan Hedil, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület interkulturális közvetítője kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a látottakat, Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója moderálásával.

mozikepek-2

A Menedék Filmklubot négy éve indította el a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület azzal a céllal, hogy a filmeken keresztül az érdeklődők megismerjék a migránsok és a menekültek élethelyzetét. A Menedék Filmklub olyan dokumentum- és játékfilmeket vetít, amelyek meghatározó kulturális, társadalmi találkozásokat ábrázolnak.

mozikepek-3

Vranik Roland Az állampolgár c. filmjének főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake–Baly Marcelo), aki politikai okokból menekült Magyarországra, miután háborúban elvesztette a családját. Wilson már évek óta dolgozik biztonsági őrként Budapesten, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú tanárnő, Mari (Máhr Ági), segít neki, akivel egymásba szeretnek, Mari elhagyja a családját és a férfihez költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra talál, sikerül a vizsgája, úgy tűnik, hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát. Azonban váratlanul berobban az életükbe Shirin (Arghavan Shekari), a gyönyörű, fiatal iráni bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson a Marival közös lakásukban bújtatja a lányt, de a helyzet tarthatatlanná válik: a férfinak döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

mozikepek-4

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület szociális, oktatási és kulturális programjain keresztül két évtizede foglalkozik a Magyarországon élő bevándorlók társadalmi integrációjának elősegítésével. A bevándorlók és a szakemberek támogatása mellett fő céljuk, hogy a többségi társadalom nyitottabbá, elfogadóbbá váljon a Magyarországra érkező külföldiek iránt, ezzel segítve a migránsok sikeres integrációját.
(BrandTrend)