Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

Szerdán Chicagóban gyűltek össze a világ legtehetségesebb akció- és extrémsport fotósai: a Red Bull Illume Image Quest 2016 győztesének díjazása mellett kihirdették az 55 döntőst, és a 11 kategória legjobbjait is.

palfi-balazs-sequence-by-sony

A rengeteg beérkezett pályázatból egy magyar fotós, Pálfi Balázs fotója is bekerült az 55 döntős alkotás közé. Pálfi képe, ami a Red Bull Air Race tavalyi, budapesti futamán készült, a „sequence by Sony” kategóriában lett a világ öt legjobbjának egyike.

lorenz-holder-fotopalyazat-gyoztes-sequence-by-yodobashi

A fotópályázatot idén a német fotós, Lorenz Holder nyerte, immár második alkalommal. A fődíj mellett megnyerte a Masterpiece by Yodobashi, illetve a Játszótér kategóriákat is. Az 53 elismert zsűritagból álló bizottságot a német fotós Senad Grosic-ről készített képe győzte meg, amelyen a BMX-es egy hídon gurul Németországban. Ugyanezzel a képpel Lorenz elnyerte az Athletes’ Choice Award-ot is.

lorenz-holder-jatszoter

A díjátadó gálát a chicagói Art Institute-ben tartották, az est házigazdái Tina Dixon tévés személyiség és Louie Vito snowboardos voltak. A fotópályázat idén fennállásának 10. évfordulóját ünnepli, a jeles alkalomból megjelentek a gálán a fotóművészet és a sport legnevesebb képviselői, így például Johnny Collinson freestyle síelő, valamint a Red Bull Illume alapítója, Ulrich Grill is.

A legjobb alkotásokat a díjátadó végeztével 2×2 méteres lightboxokra vetítették, így nyitották meg a Red Bull Illume 2016 vándorkiállítást. Ez az egyedülálló, éjszakai fotótárlat felbukkan majd a világ kulturális központjaiban a következő két évben.

Az ingyenesen látogatható kiállítás október 9-ig Chicagóban marad, ám a különleges képeket egyedülálló módon csak napnyugta után, 18.30 és 22.30 között tekinthetik meg az érdeklődők. Chicago után a kiállítás Torontóba, Yonkersbe, majd San Franciscóba érkezik.

A kiállításon a top 55 kép tekinthető meg, beleértve a 11 kategóriagyőztes alkotást és a fotópályázat legjobb képét is. Alább a kategóriák győztesei:

denis-klero-kozeli

Közeli: Denis Klero, Oroszország – a fekete-fehér felvételen  a hegymászó, Rustam Gelmanov krétával borított keze látható (Fontainebleau, Franciaország)

luke-shadbolt-energia

Energia: Luke Shadbolt, Ausztrália – a fekete-fehér felvételen Renan Faccini szörfös egy hatalmas hullámmal áll szemben (Rio de Janeiro, Brazília)

dean-treml-beallitott

Beállított: Dean Treml, Új-Zéland – a képen Jonathan Paredes sziklaugró látható, ahogy a koppenhágai Opera Ház tetejéről, 28 méter magasról ugrik a 2013-as Red Bull Sziklaugró világbajnokságon (Koppenhága, Dánia)

jody-macdonald-eletmod

Életmód: Jody MacDonald, Kanada – a megbabonázó pillanat azt mutatja be, amikor a fotós testvére, Ken MacDonald egy vonat tetején ül a sivatagban (Szahara, Afrika)

Masterpiece by Yodobashi: Lorenz Holder, Németország – a Senad Grosic-ről készített felvételen a BMX-es egy hídon gurul az őszi tájban (Gablenz, Németországban)

ale-di-lullo-uj-kreativitas

Új kreativitás: Ale Di Lullo, Olaszország – Aaron Chase mountain bike-jával egy New York-i taxi szélvédőjén egyensúlyoz (New York, USA)

Játszótér: Lorenz Holder, Németország – Senad Grosic egy rozsdás kilátón gurul végig (Senftenberg, Németország)

Sequence by Sony: Daniel Vojtêch, Csehország – a kép négy Flying Bulls pilótát, Miroslav Krejcit, Jan Rudzinskyit, Stanislav Cejkat és Jan Tvrdic-et  ábrázolja (Jaromêř, Csehország)

dean-treml-csapatszellem

Csapatszellem: Dean Treml, Új-Zéland – a kajakos Josh Neilsont segítik társai, Barnaby Prees, Sam Sutton, Tim Pickering, Ben Brown, Jamie Sutton és Jaren Seiler egy rossz érkezés után (Matze’s Drop, Storulfossen, Norvégia)

micky-wiswedel-szarnyak

Szárnyak: Micky Wiswedel, Dél-Afrika – a felvételen Jamie Smith mászó látható esés közben (Table Mountain, Fokváros, Dél-Afrika)

Idén egy új kategóriát is indítottak (Mozgó), ennek nyertese a norvég Vegard Aasen, fekete-fehér hegymászás témájú képével (Hakuba, Japán).

vegard-aasen-mozgo

A top 55 kép és a 275 középdöntős alkotás a redbullillume.com weboldalon és a Red Bull Illume social csatornáin tekinthető meg.
(BrandTrend)