Kategória: Hír és Média.

Admin kategória: Hír.

KONTAKT – Keleti Éva fotói címmel szeptember 22-én nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása. A kiállításban a Prima Primissima Díjjal kitüntetett, érdemes és kiváló művész fotográfus művészekről készített, eddig kiállításon nem szerepelt 85 felvétele látható.

Keleti Éva szakmai életútja három nagy részre tagolható: az első harmadban a Magyar Távirati Iroda fotográfusaként dolgozott, majd 1976-tól képszerkesztő, szerkesztő és fotográfus a meghatározó fontosságú kulturális lapnál, az Új Tükörnél, később a Színházi Életnél. Megszűnésük után képügynökség vezető. Mindeközben fokozatosan vált a magyar fotográfiai közélet meghatározó alakjává – többek megfogalmazása szerint – a magyar fotográfia nagyasszonyává. Munkássága elsősorban a magyar kulturális élethez, kiemelten a magyar színházi fényképezéshez köthető. Mára már ikonná vált felvételeinek sokaságát őrzi az MTVA-MTI hatalmas archívuma.

2015-ben Keleti Éva munkássága második korszakának, 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit – nagy többségük egyetlen egyszer sem publikált – a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. Az 1226 riport több mint kilencvenezer kockából áll! Gazdag tárháza a rendszerváltást megelőző és követő éveknek, amelynek jelentősége az idő múltával csak egyre növekedni fog, hiszen a múzeum újra és újra előveszi majd, értelmezi és különféle utakon a közönség számára láthatóvá, megismerhetővé és ismertető erejűvé teszi e felvételeket. Ma még feltáratlan információk lesznek megismerhetőek, a felvételek történeti, fotótörténeti kapcsolatai lassan bontakoznak majd ki, az egymást követő korszakok vizsgálódó szeme, kíváncsisága, érdeklődése mentén.

A kiállítás 2016. november 20-ig látogatható.
(BrandTrend)