Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

Milyen körülmények között éltek a náci hadifoglyok az amerikai táborokban a második világháború alatt? Miért emigrált az USA-ba több ezer német a háború végeztével? A DoQ szeptember 24-én debütáló dokumentumfilmje, a Náci hadifoglyok Amerikában több mint 380 ezer náci fogoly mindennapjaiba enged betekintést. Így a nézők megismerhetik a börtönök vasszigorát, a legmagasabb rangú tisztek luxushotelhez hasonlatos lakhelyeit, valamint a táborok kulturális és sportlehetőségeit.

nazi-pows-in-america-1

1943-ra világossá vált a szövetséges hatalmak számára, hogy a rengeteg német hadifoglyot Nagy-Britannia nem tudja elhelyezni földrajzi adottságai miatt, így Churchill az USA-hoz fordult segítségért. Az ország hatalmas, gyéren lakott vidékein bőven elfértek a katonai börtönök, ám a beérkező hadifoglyok létszáma még az amerikaiakat is meglepte. A szövetségi kormány csak pár ezer nácira számított, ám hamar kiderült, hogy csak havonta 30.000 katona érkezik a kontinensre, ezért rövidesen 380 ezerre növekedett az országban raboskodók száma. Ennyi hadifogoly ellenőrzése óriási feladat volt, ráadásul az Egyesült Államoknak ekkor minden figyelmét és erőforrását arra kellett fordítania, hogy megnyerje a háborút, ezért a prérire telepített náciknak meglepő módon szabad kezet adtak: saját maguk vezethették közösségeiket a végtelen precizitás és a vasfegyelem jegyében.

nazi-pows-in-america-2

Teljes szigor jellemezte a német hadifoglyok életét: az őrmesterek nem tűrték az ellentmondást. Aki mégis lázadni mert, az kegyetlen megtorlásra számíthatott: rengeteg brutális lincselés történt a nácik között, de nem volt ritka az sem, hogy egyszerűen kivégezték azt a társukat, aki felemelte a hangját a vezetés ellen.

nazi-pows-in-america-3

A SS-hez hasonlatos belső fegyelem mellett az amerikaiak több mint élhető körülményeket teremtettek a táborban: a rabok ugyanannyi pénzért dolgoztak, mint az amerikai katonák, a napi 80 centes fizetést pedig megtakaríthatták. Az étel tekintetében sem különböztették meg őket: gyakran ettek húst, és karácsonykor, illetve hálaadáskor ünnepi menü volt. Emellett számos kulturális és sportlehetőség állt a katonák rendelkezésére: gyakran rendeztek musicaleket és színdarabokat és heti négyszer filmvetítést is tartottak. A különleges bánásmód azonban nem volt önzetlen: az amerikai kormánynak érdekében állt, hogy a haza író katonák pozitívan nyilatkozzanak az ottani körülményekről, remélve, hogy az amerikai foglyokat is hasonlóan emberien kezelik…
(BrandTrend)