Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

Magyar animációs rövidfilmet hívott meg a május 11-én kezdődő cannes-i filmfesztivál. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban versenyez Andrasev Nadja A NYALINTÁS NESZE címmel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim), a Filmalap támogatásával készült diplomafilmje. A Cinéfondation díjairól idén Naomi Kawase elnökletével dönt a nemzetközi zsűri.

ANYALINTASNESZE_01

A nyalintás nesze című 9 perces digitális rajzanimáció főszereplője nagy gonddal ápolja különleges növényeit, miközben nap mint nap figyeli őt a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba… „Filmemet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirálta, melynek elsősorban az abszurditása ragadott meg. Az a helyzet, melyben egy hivatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között” – vallja a film alkotója, Andrasev Nadja.

ANYALINTASNESZE_02

A diplomafilmet a magyar filmkritikusok idén januárban a legjobb animációs film díjával jutalmazták, és a cannes-i premiert követően az animációk legfontosabb nemzetközi seregszemléjén, Annecy-ban is a versenyprogramban szerepel.

NadjaAndrasev

Andrasev Nadja 2015-ben végzett a MOME Anim mesterképzésében, majd az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője volt, jelenleg már következő filmtervét készíti elő, miközben animációs filmek gyártásvezetőjeként dolgozik.

A cannes-i filmfesztivál szervezői által 1998-ban alapított Cinéfondation-ban 2004-ben bemutatták Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2 című filmjét, Kocsis Ágnes 2006-ban A vírus című alkotásával elnyerte a harmadik díjat, 2010-ben Szimler Bálint Itt vagyok című filmje került a mezőnybe, majd legutóbb 2014-ben Kárpáti György Mór szerepelt Provincia című alkotásával. A nyalintás nesze az első magyar animációs film a Cinéfondation-ban.

ANYALINTASNESZE_03

A NYALINTÁS NESZE (2016, MOME Anim diplomafilm, 9 perc, digitális rajzanimáció)

Stáblista

Író/Rendező/Látványtervező: Andrasev Nadja, Bodor Ádám ‘Megbocsátás’ c. novellája alapján
Producer: Fülöp József
Dramaturg: Domonyi Rita
Vágó: Czakó Judit
Konzulens: Bánóczki Tibor, Gacs Réka
További konzulensek: Czakó Judit, Domonyi Rita, Kreif Zsuzsanna
Sound Design: Lukács Péter Benjámin
Zeneszerző: 12Z – Szabó Bálint, Kristóf Marci
Zenei vágás és keverés: Lukács Péter Benjámin
Kompozitor: Gelley Bálint
Storyboard: Andrasev Nadja, Kreif Zsuzsanna
Layout: Andrasev Nadja, Korcsok Lili, Kreif Zsuzsanna, Orosz Judit, Zétényi Borbála
Növénytervezés: Andrasev Nadja, Orosz Judit
Vezető animator: Koska Zoltán
Animáció: Koska Zoltán, Kreif Zsuzsanna, Menráth András, Mira Zénó, Orosz Judit, Sebesvári Soma, Szakadát Maja, Zétényi Borbála
Kreatív kifestés: Andrasev Nadja, Korcsok Lili, Kreif Zsuzsanna, Szakadát Maja
Kifestés: Farkas Júlia, Mira Zénó, Pint Zsófi, Szász Enikő, Tőkés Anna
Gyártásvezető: Holló Krisztina Leleszi
Támogató: Magyar Nemzeti Filmalap
(BrandTrend)