Kategória: Hír és Média.

Admin kategória: Hír.

A TV2 Mokka műsorán a Nyár ízei című rovat négy adásában többször szabálytalanul népszerűsített ételízesítők miatt a Médiatanács – a fokozatosság és arányosság elvének, a szolgáltató korábbi, azonos típusú jogsértéseinek figyelembevételével – 1,52 millió forint bírságot szabott ki a televízió médiaszolgáltatójára a terméktámogatási és ‑megjelenítési szabályok megsértése miatt. A műsorrészek ugyanis túlzott hangsúllyal ábrázolták a márkajelzést: szinte egész időtartam alatt kiállításszerűen a gyártó vállalat többféle termékét, illetve céglogós ruhadarabot mutattak be ismételten, többször közeli felvételeken.

A Médiatanács hatáskör hiánya miatt érdemben nem vizsgálhatta, így megtagadta a szakhatósági hozzájárulást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felé a Megapolis Zrt., valamint a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. médiaágazati összefonódásához kapcsolódó, jelenleg is zajló fúziós eljárás ügyében. A Médiatanács ugyanis kizárólag akkor járhatott volna el az ügyben, ha az érintett vállalkozások mindegyike szerkesztői felelősséget viselne valamilyen médiatartalom felett. A bekért nyilatkozatok és bizonyítékok kiértékelése szerint azonban az utóbbi két cégnek nincs ilyen szerkesztői felelőssége, ezért a Médiatanács nem dönthetett érdemben a GVH megkeresése szerinti szakkérdésben.

Dobray György filmrendező egy 13 éves, tehetséges, de hátrányos helyzetű vidéki roma futballista fiúról készíthet filmet, akit próbajátékra hívtak meg a holland PSV Eindhoven csapatába. A Szivárványos az ég alja munkacímű alkotás helyszíni forgatásaira a Médiatanács az Escher Károly-pályázaton ítélt meg 1,5 millió forintos azonnali támogatást.

Az elmúlt két évhez hasonlóan szintén 1,5 millió forinttal támogatja a Médiatanács a III. Savaria Filmszemlét, amelyet Szombathelyen rendeznek meg idén április 13–15. között. A dokumentumfilm, kisjátékfilm és filmetűd kategóriák győzteseinek 300-300 ezer forintot, az idei Szent Márton-emlékév alkalmából meghirdetett, a szenteket, illetve a hétköznapi hősöket bemutató filmekkel pályázható Szent Márton-kategória győztesének 600 ezer forintot ajánl fel a testület.
(BrandTrend)