Kategória: Képes hír és Média.
Admin kategória: Képes hír.

nemcuki-madarak

A párizsi tragédia árnyékában az IS  nemcsak a nagyvilágban, hanem a virtuális fronton is aktív. Konkrét toborzáson túl azokat is célozza, akiknek a Kalifátus felé vezető út túl kockázatos, online azonban szívesen részt vennének a dzsihadban. Csak a Twitteren az elmúlt évben több mint 46 ezer profilt tulajdonítottak az IS követőinek. A tweetek háromnegyede arab nyelven szólt. A Twitter számára ez valóban nagy kihívás. 500 millió tweet képződik naponta, amit ellenőrizni kellene. Már több ezer profilt töröltek a tartalma miatt. Az sem egyszerű, hogy a határok sem egyértelműek a valódi profilok és a rossz viccet űzők között. Az ellenőrzések hatására is az orosz VKontakte közösségi  oldalon növekedett meg az arab nyelvű profilok száma.

A háború  a weben hashtag akciókkal is folytatódott.  Például  #AMessagefromISIStoUS címmel az iszlám szimpatizánsok éltek  a közösségi megfélemlítéssel eredetileg, amit azonban az amerikaiak észleltek és a hivatkozást az amerikai haderő képeivel öntötték el.

Ebben az évben egy egyiptomi szerverről ismeretlenek 5elafabook.com néven közösségi oldalt indítottak, saját közösség építésére. A 5elafa jelentése kalifátus, és állítólag azt célozta, hogy követőket toborozzon az iszlamisták számára. Csak két napig volt elérhető azonban, addig is csak angolul és németül.  A nagyközönség számára valószínűleg sosem fog kiderülni alapításának valódi célja.

(képforrás: foreignpolicy.com)