Kategória: Hír és Média.

A Whitereport.hu mediabrowser (WR) több mint 10.000 magyarországi médiumot (televíziót, rádiót, lapot, site-ot, mozit és közterületi reklámeszközöket, ill. azok üzemetetőit és tulajdonosait) tartalmazó kereshető médiumadatbázis legújabb fejlesztése a WR Ad Upgrade.

Az 1.150 médiavállalat összárbevételének 90%-át kitevő top100 médiavállalat publikus forrásokból gyűjtött reklám-, terjesztési- és egyéb árbevételi adatai már elérhetők 2013-as adatokkal a WR Ad Upgrade előfizetői részére.

A 2015. május 4-i törvénymódosítás elfogadása esetén a reklámadó a top 100 klasszikusmédia-vállalat nagyságrendileg felét érintené a WR Ad Upgradeben eddig feldolgozott 2013-as adatok alapján.

A WR Ad Upgrade-adatok további konklúziója, hogy a reklámbevétel aránya igen nagy szórást mutat az egyes médiavállalatoknál. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az új reklámadó hatása is igen változó lenne az egyes médiavállalatok esetében – az azonban biztos, hogy 5,3% reklámadó jelentős pluszterhet ró a médiaszolgáltatókra, és további racionalizálási, konszolidációs folyamatokat indíthat el.

Itt a WR Ad Upgrade!

Bemutatkozik a Whitereport.hu mediabrowser legújabb fejlesztéseként elkészült, hiánypótló adatokat tartalmazó  WR Ad Upgrade, amely célja, hogy az 1.150 médiavállalatból az összárbevétel több mint 90%-át kitevő top100 hazai médiaszolgáltató tényleges reklámbevételi adata mellett többek közt a médiavállalatok terjesztési és egyéb bevételei struktúrájáról is tényadatokat mutasson. Az Ad Upgrade a Whitereport.hu szokásos módszertanával,  publikus adatok gyűjtésével és aggregálásával pénzügyi beszámolók információi alapján jött létre, így tényadatokat mutat.

A Whitereport.hu mediabrowser szerint Magyarországon több mint 6.700 szervezet üzemeltet médiumot, közülük 1.150 tekinthető médiavállalatnak (a többi önkormányzat, alapítvány, egyház, stb., vagy más főtevékenységet végző vállalat).

A WR Ad Upgrade modul célja a média- és reklámpiaci döntéselőkészítés támogatása piacelemzési, befektetési, M&A, portfólióépítési és más médiapiaci projektek kapcsán.

A médiavállalatok árbevételi mintázata – avagy a norvégmintás pulóver

A Whitereport.hu Ad Upgrade adataiból többek közt kiderül, hogy az egyes médiavállalatok igen eltérő bevételi mintázattal működnek – amint ez a lenti ábrából is látható.

A 2013-as adatok feldolgozása már megtörtént a top100 médiavállalat esetében, a 2014-es WR Ad Upgrade-adatok júniusban lesznek elérhetők, szintén előfizetéses formában.

Médiavállalatok árbevételstruktúrája 2013

mediavallalat_arbevetel

Tények a reklámadóval kapcsolatban

A reklámadó-törvény 2015. május 4-i módosításának elfogadása esetén évi 100 millió Ft reklámbevételi szint meghaladása esetén 5,3% reklámadó-fizetési kötelezettség lépne érvénybe.

A legfrissebb WR Ad Upgrade-adatok szerint a módosított reklámadó-törvény alapján a top 100 médiavállalatba tartozó klasszikus médiacégek nagyságrendileg a fele lehet adóköteles a módosítás elfogadása esetén.

A WR Ad Upgrade-adatokból származó fenti ábrából is látszik, hogy a reklámbevétel aránya igen nagy szórást mutat az egyes médiavállalatoknál. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a reklámadó hatása is igen változó lehet cégenként – az azonban biztos, hogy 5,3% reklámadó jelentős pluszterhet ró a médiaszolgáltatókra, és további racionalizálási, konszolidációs folyamatokat indíthat el.

Bár a klasszikus médiumok piacán a top100 médiavállalat dominál az árbevételek szempontjából, fontos megjegyezni, hogy a nem-klasszikus médiaszolgáltatók, ill. a médiaszolgáltatással csupán melléktevékenységként foglalkozó szervezetek esetében is keletkezhet adóköteles reklámbevétel.
(BrandTrend)