Kategória: Média és Röviden.

Admin kategória: Rövidhír.

Államtitkok kiszivárogtatásáért hét év börtönre ítélték pénteken a 71 éves másként gondolkodó kínai újságírót, Kao Jűt, aki fellebbezni fog az ítélet ellen – közölte fivére pénteken a South China Morning Post című lap szerint.

A külföldön jól ismert újságírót tavaly áprilisban vették őrizetbe annak gyanújával, hogy illegálisan megszerzett egy titkos pártdokumentumot és annak másolatát egy külföldi honlap rendelkezésére bocsátotta.

A kínai központi televízió (CCTV) tavaly őszi felvételén Kao, akinek arcát kitakarták, bűnbánatot és önkritikát gyakorolt, s hozzátette: tettéért, amivel “megsértette a nemzet érdekeit”, kész a jogi felelősséget vállalni. Később az ügyészekkel közölte, hogy mindezt a fia elleni fenyegetéssel csikarták ki belőle. A vád alapján maximális börtönbüntetése 15 év lehetett volna.

Testvére beszámolója szerint a pénteki ítélethirdetéskor Kao nyugodt volt és mosolygott. Egy vele készült interjúban korábban azt mondta, “a hegyeket és a folyókat meg lehet változtatni, de egy ember természetét nem”. Mint mondta, a múltbéli hét év fogság nem lohasztotta le lelkesedését.
(MTI – BrandTrend)