Kategória: Hír és Média.

A Wien Museum Romane Thana című kiállításán bemutatott rövid dokumentumfilmek a Közép-Kelet Európa országaiban élő romák életéről, helyzetéről szólnak, és a Europe – A homeland for the Roma (Romák – Itthon Európában) című nemzetközi projekt keretében készültek. A most levetített Elhalkuló nótaszó és a Színpadi álmok című rövid dokumentumfilmek egyik készítője a TV2 Tények riportere, Ligeti László.

Az Elhalkuló nótaszó a tradicionális roma zenészek kulturális és gyakran megélhetési problémáit dolgozza fel. Az alkotás rávilágít arra, hogy az 1990-es évek elején még körülbelül ötezer muzsikus játszott éttermekben, de mára egyre kevesebb lehetőség jut itthon a tehetséges és fiatal zenészeknek. Ez a jelenség pedig számukra nem csak financiális problémát okoz, hanem a kulturális értékeik csorbulását is jelenti.

Színpadi álmok a roma származású balettművész, Sárközi Gyula életéről szól, megmutatja, hogyan tört ki a szegénységből, bemutatja a romasághoz fűződő viszonyát és azt is, hogy tánciskoláján keresztül hogyan segít ma hátrányos helyzetű fiataloknak.

Ligeti László magyar kollégákkal és amerikai szakemberekkel együtt, alkotótársként vett részt a két rövid dokumentumfilm elkészítésében.
(BrandTrend)