Kategória: Márkás beszélgetések.

Admin kategória: Márkás beszélgetések - kerekasztal.

Milyen gazdasági jelentőséggel bír a bor, a pezsgőbor, valamint a prosecco Olaszországban? Fontos tényezőjét képezi-e Olaszország imázsának?
Olaszországban a bortermelés komoly üzletágnak számít, amely világméretű exporttal bír. 1200 különböző borfajtával Olaszország az első helyen van a világon a borfajták számát tekintve. A második Franciaország 222 fajtával. Ez jól mutatja a bortermelés hagyományának és gazdasági jelentőségének súlyát Olaszországban.
Az utóbbi 10 évben a prosecco az egész világon gyorsan terjeszkedett, a köré épülő hatalmas üzletág az új szőlőültetvények létesítésétől a borászati eszközök gyártásán át a széleskörű marketingtevékenységig mindent magába foglal. Más szóval, valószínűleg az olasz bortermelés húzóerejének számít jelenleg.

Valdobbiadene lelke a Cartizze. A régió jelképének és a valódi minőség forrásának számít. A kiváló elhelyezkedés és termelési módszer ötvözete. Elég érett és “intelligens” a piac ennek megértéséhez?
A Cartizze a Prosecco régió legkülönlegesebb bora, azonban a korlátozott, csupán 107 hektárt kitevő termőterület, valamint az 1.3 millió palacknyi éves termelés nem biztosítja a jelentős piacot számára. A legtöbb pincészet előnyben részesíti azon más termékeket, mint amilyen pl. a Prosecco DOC, amelynél a palackszám nincs korlátozva, és amellyel nagyobb profit érhető el. Habár a Cartizze-ről a piacnak tudomása van, azonban csak elittermékként van jelen.

cartizze pdc

A Valdobbiadene dombjai költői módon gyönyörűek. A Valdobbiadene a DOCG Prosecco borok hazájának számít, melyet Valdobbiadene korlátozott mennyiségű szőlőjéből állítanak elő. Mi teszi a Cartizze borokakat igazán értékessé és kiválóvá?
A Cartizze régió négy olyan fő jellemzővel bíró kis oázis, amely megkülönbözteti a többi Prosecco termőterülettől. Folyamatos a szellő, mely szárazon tartja a levelek felületét, megszüntetve ezzel a párásságot, amely következtében csökken a vegyszeres kezelések méregtartalma. Az agyagos talaj biztosítja a gyökerek folyamatos vízellátását a nedvesség fenntartásával. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, trágyázás nélkül biztosít minden olyan tápanyagot, melyekre a szőlőtőkéknek szüksége van. A Cartizze völgyének tengerszint feletti magassága 200-tól 330 méterig terjed, pontosan dél felé néz, mely egész napon át biztosítja a napsütést. A völgy e tulajdonsága biztosítja a szőlő egyenletes érését, valamint annak magas cukortartalmát. A hegyek felől éjszaka érkező hideg szelek összefutnak a völgyben, olyan hőmérsékleti gradienst biztosítva nappal és éj között, amely erősen gyümölcsös és virágos illatot kölcsönöz a szőlőszemeknek. E négy tulajdonságon felül a hektáronkénti termelési hozam 12 tonna/hektárra van korlátozva (mely érték a DOCG esetében 13.5, a DOC termőterületein pedig 18), ami biztosítja a szőlőszemekben a tápanyagok, a cukor és az ásványi anyagok magasabb koncentrációját.

A proseccot gyakran összekeverik a spumante és a frizzante borokkal.
Igen, ezért tájékoztatunk a Prosecco különböző fajtáiról és termőterületeiről.

deconti

A hotelban egy hölgy azt mondta nekünk, hogy ez egy őrült fickó, aki üvegeket festeget, és azt hiszi, ő csinálja a legjobb Cartizze-t. Mit gondolsz, valós ez az állítás?
Néhányaknak őrültnek tűnhetek, amiért oly szenvedélyesen kötődöm a szőlőmhöz, melyben mély meggyőződéssel hiszek, és ez a modern hozzáállásom a hagyományokra épülő bortermeléshez nem mindig talál megértésre. A legtermészetesebb technikával próbálom előállítani a Cartizze-t, megőrizve a terület jellegzetességeit anélkül, hogy más fajtákkal keverném a szőlőt. A termékeim csomagolása is jól tükrözi a modern megközelítésemet.

A közösségi médiában többször szerepeltél már olyan hírességekkel, mint pl. Messi, akik eltérő gyökerekkel rendelkeznek. Jelképez ez egyfajta értéket, mely összeköti egymással őket azáltal, hogy Rád találtak  és a Te márkádra?
Igen, több szempontból is társasági személynek gondolom magamat, szeretem a nyilvánosságot, melynek következtében számos emberrel találkozom, beleértve néhány hírességet is.

Mi a márkád védjegye, amely megkülönbözteti azt a többi Valdobbiadene-i márkától?
Véleményem szerint a módszerem versenyképességét az jelenti, hogy nem csupán egy terméket árulok, hanem őszintén hiszek a termőterületeim magas potenciáljában és az értékeimben. Az emberek megérzik ezt a szenvedélyt. Valamint azon akaratom is hozzájárul, hogy minden egyes szüretelésnél megőrizzem annak a területnek a sajátosságait, mely az időjárástól függően évről évre más bort szül.

Mérnök a foglalkozásod, hiszel az innovációban. Mit jelent számodra az innováció?
Azt hiszem, ma a mezőgazdaságban az innováció azt jelenti, hogy a lehető legkisebb mértékű vegyszeres kezeléssel dolgozzunk a szőlőn, valamint a bortermelés során a lehető legmagasabb szintű technológiát használjuk. Számos eltérő vélemény van e kérdésben. Én a biotermésztést részesítem előnyben, mely rengeteg figyelmet igényel, és magasabb költségekkel jár, azonban természetesebb terméket eredményez.

cartizze brut

Végül pedig: brut vagy sec?
A brut egy olyan bor, melyet étkezés közben szolgálnak fel, erős zamat és ásványosság jellemzi, jól illik haltálakhoz, sushi-hoz, fehér húsokhoz, hidegtálhoz, rizottóhoz, valamint érlelt sajtokhoz.

A száraz borokat desszertekhez társíthatjuk, én ünnepi vagy parti italnak hívom őket, vagy étvágygerjesztő “elmélkedős” italnak, de végső soron ez mindig az egyéni ízléstől függ.
(Dr. Jánosy Zsuzsanna, Kőszegi András; BrandTrend)