Kategória: Márkás beszélgetések.

Admin kategória: Márkás beszélgetések - kerekasztal.

BrandTrend
Hogyan jött létre az elképzelésetek? Úgy gondoltátok, hogy kiváltképp a marketing üzletágában, ahol valójában trendeket kell meghatározni, minden tényleg annyira unalmas, másképp szólva „poros”, hogy valami újat kell talpra állítani?

Nino Groß
Nemzetközi szinten nagyon sok jó kezdeményezést és tényleg pompás konferenciaformátumot láttunk, de Ausztriában (a Pioneers Festival-t leszámítva, ami viszont más közösséget céloz) nem volt ehhez hasonlítható és mindenekelőtt nem volt olyan rendezvény, ami a fesztiváljelleget emelné ki. Az, hogy mi magunk fiatalok, motiváltak és mindenekelőtt nem klasszikus értelemben vett öltönyös üzletemberek vagyunk, az a Marketing Rockstars Festival minden percében és szegletében tükröződött. Egyszerűen úgy ítéltük meg, hogy itt van annak az ideje, hogy saját, igazán nagyszerű és magas minőségi szintet képviselő rendezvényről szóló ötletünket a piacorientált vállalatvezetés terepén keresztülvigyük és ezáltal mindenkit, aki hozzánk hasonlóan gondolkodik, egy napon és egy helyen egyesítsük és a szakma legjobbjaival ünnepeljünk.

Foto_MarketingRockstars_Founders

Kiderült a beszélgetésünk során, hogy nagyon sok fiatal szakember, egyetemista vett részt a Marketing Rockstars Festival rendezvényen. Mi rejlik ennek a fiatal reklámszakmás generációnak az éleslátása mögött? Mi a céljuk? Van-e „generációs szakadék” a reklámszakmában?
Alapvetően Franz Drack ötletét, amit a fesztiválon keynote-előadásában [keynote: ang. „vezérfonal” – ’kiválóan prezentált előadás’] vázolt, mi is nagyon izgalmasnak és teljességgel találónak gondoljuk. A mai fiatal embereket „Experience Junkies”-nak [„tapasztalás-élvezők”] nevezi, nekik az olyan fénypontok számítanak, amelyeket át akarnak élni, dokumentálni akarnak és nyilvánosságra akarnak hozni. Megpróbáltunk így egy fénypontot létrehozni és azt megfoghatóvá és továbbadhatóvá tenni, ami jól is sikerült. Ezen kívül az Y-generáció sokkal jobban informált, mint a megelőző generációk. A vállalatok márkáit és termékeit kritikusabban világítják meg, és jobban utánakérdeznek, a vevő tudni akarja, hogy mi van egy termékben, honnan ered és hogyan állították elő. Meg akarja érteni a termékciklust és készen akarja kapni az információt erről, ami általában véve egy pozitív fejlődés és sok mindent átláthatóbbá tudna tenni.

Mit gondoltok, mi a fontosabb egy marketing-fesztiválnál: A tartalom vagy maga a show, ami a bemutatókat és előadókat övezi?
Azt mondhatnánk, minden tartalom csak annyira jó, ahogy előadják és megrendezik azt. Ezt ismerjük a politikából, ami szintén a tökéletes megrendezésből él és egy örökké tartó színdarabhoz hasonlít, amiben az arcok/alakok és az, amivel asszociálják őket, legalább annyira fontosak, mint az előadott tartalmak. De alapvetően nem mehetünk el az izgalmas és új tartalmak mellett, ez nagyon-nagyon fontos volt az előadók megszerzésénél. A résztvevőinknek jó esetben minden keynote [’előadás’] és master class [’továbbképzés’] során meg kellene tudniuk valami újat, és ha nem is teljesen újat, legalább új perspektívát kell, hogy kapjanak egy már ismert tényállásra nézve és ez után- és továbbgondolásra kell, hogy ösztönözze őket. Ha egy előadónak sikerül az, hogy a témáját könnyen emészthető módon és odaadással vigye végig – annál jobb. A rövid, lendületes keynote-okról és master class-okról szóló koncepciónk már előre jó keretet adott ehhez, amin kívül még megpróbáltunk olyan előadókat hozni, akik tartalmi szempontból is és előadásmódjukkal is izgalmasak és szórakoztatóak a résztvevőink számára.

Mik az elképzeléseitek? Milyen időhorizontban gondolkoztok a Marketing Rockstars Festival-t illetően?
Mint minden projektünknél, úgy a Marketing Rockstars Festival kapcsán is a lehető legambiciózusabb, de az első tűzkeresztség után teljességgel realisztikus célokat táplálunk. A Marketing Rockstars Festival-lal Grazot a jövőben évente egyszer a marketing nemzetközi világában az abszolút „csatlakozási ponttá”, Mekkává, „THE place to be”-vé akarjuk tenni. A következő három évre egészséges mértékű és mérsékelt növekedéssel számolunk, tartósan és megfontoltan fogunk működni és előbb-utóbb egy bizonyos résztvevőszámnál a méretét is kiegyenlítjük. Nagyon előre tervezünk és az eszünkkel már a következő mérföldkövekkel foglalkozunk, hiszen tudod: THINK AHEAD FOR A SUCCESSFUL TOMORROW [Gondolkodj előre a sikeres holnapért!] Előzetesen nem számolunk a fesztivál nemzetközivé tételével, tehát nem „utaztatjuk”. Hogy mi lesz pár év múlva, meglátjuk.

Egy konferencia-márka esetén a vállalati márkáktól – szponzoroktól és személyi márkáktól, előadóktól – is függtök. Így nézve a „terméketek” különféle további tartalmakból áll, amit bár tudtok befolyásolni, de nem feltétlenül. Mit gondoltok erről?
Izgalmas kérdés, mert nagyon sokat vitatkoztunk erről. De itt ellent kell mondanom neked: A termékünk vagy formátumunk összetételét legalább az elején, a beszerzési- és sales-fázisban nagyon is erősen irányíthatjuk. Mi már a kezdetektől fogva csak olyan potenciális partnerek felé fordultunk, akiket mi magunk izgalmasnak találtunk, és akikről úgy gondoltuk, hogy jól illenek hozzánk és az elképzelésünket megértik és magukkal tudják vinni, mindegy, hogy előadói vagy partneri oldalon. Végeredményben nagyon jól működött és nagyon összhangban lévő és egybevágó kép jött ki. Soha nem is hagytuk, hogy a nagy szponzorajánlatok elcsábítsanak bennünket, ha a mögötte lévő márka nem illett hozzánk. Így csak a saját jelentőségünket tennénk tönkre. Minden partneri kapcsolatunk tartós és hosszú távú együttműködésen nyugszik, vagy legalább a potenciál megvan ehhez. Az is nagyon fontos volt számunkra, hogy regionális stakeholder-eket [„érintetteket”] vigyünk a fedélzetre, mert Graznak az átlátható méretei ellenére csodálatos kreatív potenciálja van és mi ezt feltétlenül hozzánk akartuk kötni, ami nagy örömünkre csodálatosan működött.

Mi motivált titeket a legjobban a működésetek során, illetve voltak-e olyan vállalatok, vagy fázisok, amikor ellenállásba ütköztetek?
A folyamat elején sokszor ellenállásba ütköztünk, de hát ez már csak így van Ausztriában. Ha nagy terveket kovácsolsz, amit előtted még senki nem csinált, nálunk mindig nagyzási hóbortban szenvedő, vagy ábrándozó hírébe kerülsz, és az intézmény kinevet téged. Mifelénk sokkal többre lenne szükség az amerikai megragadós mentalitásból, több bátorságra és elszántságra, hogy merjünk valamit és új dolgot hozzunk össze. Mi is ezért állunk ki, mi nem tudunk mit kezdeni a nálunk elterjedt biztonsági gondolkodásmóddal és a „nem látunk tovább a tányér szélénél”- gondolkodással, egyszerűen nem ilyenek vagyunk. Csodálatos élmény volt, amikor a „Der Standard” újság, az első médiapartnerünk marketingvezetése hozzánk fordult és egy „nagyon izgalmas és friss kezdeményezésről” szóltak és a továbbiakban néhány nagyon kellemes és célravezető találkozó során egy mindkét fél számára értelmes partneri kapcsolatot tárgyaltunk meg. Az ebből következő vállalás, hogy Ryan Holiday legyen az első Keynote Speaker, még jobban igazolt minket és megmutatta, hogy jó úton vagyunk. Ezek fontos mérföldkövek voltak, amikre ma is örömmel tekintünk vissza, a május 16-ával, mint felejthetetlen és számunkra leginkább emocionális csúcsponttal.

Mit gondoltok a kreatív megvalósítás színvonaláról, hiteléről Ausztriában? A vevői és az ügynökségi oldal egy „csónakban” evez?
Ehhez sajnos nem tudok neked mit mondani, túl nehezet kérdeztél.

Ha 3 szót kellene mondanotok, ami a márkátok lényegi részét képezi, amiért a márkátok kiáll, mik lennének a szavak?
Tartósabb, korszerűbb tudástranszfer.
(BrandTrend)