Kategória: Hír és Márka és jog.

Admin kategória: Hír.

A TV2 2016. december 10-én sugárzott Szépítők című műsorszámában nem tartotta be termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat, ezért a Médiatanács félmillió forintos bírsággal sújtotta.

A rendelkezésére álló adatok alapján a testület megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem vette figyelembe a jogszabályi előírásokat, amikor ugyan a műsorszám elején felhívta a figyelmet a termékmegjelenítésre, de a médiatörvény (mttv.) előírásaival szemben a műsorban a Bref egy termékét indokolatlan hangsúllyal szerepeltette.

A csatorna ezzel egyidejűleg a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény (smtv.) rendelkezését is megszegte, amely rögzíti, hogy a támogatott médiatartalom nem ösztönözhet vagy hívhat fel a támogató termékének beszerzésére. A testület a médiatörvény megsértéséért 220 ezer forintos, a Médiaalkotmány be nem tartásáért 280 ezer forintos bírságot szabott ki a csatorna üzemeltetőjére, figyelembe véve, hogy ezeket a törvényi előírásokat a szolgáltató korábban már több alkalommal is megsértette.

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.
(BrandTrend)