Kategória: Hír és Márka és jog.

Admin kategória: Hír.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda lezárta a 2016. évi jogdíjfelosztást: a 94 ezer magyar és külföldi előadó között idén felosztott jogdíj összege megközelítette a 2,2 milliárd forintot. Újdonság, hogy az EJI idén fizet először jogdíjat a szinkronizáló színészeknek és azoknak a zenészeknek, akik ötven évnél régebben készült hangfelvétel elkészítésében közreműködtek.

A szinkronszínészek érdekképviselete 2015-ben kezdeményezte az EJI-nél, hogy a filmek televíziós sugárzása után járó jogdíjból a szinkronszínészek is részesüljenek. Ennek megfelelően az audiovizuális jogdíjak most befejezett, 244 millió forintot felölelő felosztása során az EJI most először, kísérleti jelleggel fizet jogdíjat a szinkronszínészeknek.

Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, az EJI Választmányának tagja elmondta, hogy a színészek nagyfokú szolidaritásról tettek tanúbizonyságot akkor, amikor hozzájárultak ahhoz, hogy az EJI a meglévő jogdíjak egy részét a szinkronszínészek között ossza fel, hiszen a szinkronos filmek sugárzása után a televíziók nem fizetnek külön jogdíjat. Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, az EJI Választmányának tagja hozzátette, hogy az EJI gyorsan és érzékenyen reagált a színészek igényeire. A szakmai érdekképviseletek továbbra is minden segítséget megadnak az EJI számára annak érdekében, hogy a jövőben a jogdíjfelosztások még pontosabbak lehessenek.

A televíziókban játszott filmekben közreműködő előadóművészek névsora a területért felelős közgyűjtemény, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetből, valamint az Internetes Szinkron Adatbázisból származik. Azon filmekre eső jogdíjakat, amelyeknél az említett adatbázisok nem tartalmaztak a közreműködő előadóművészekre vonatkozó információt (ilyenek elsősorban a televíziós sorozatok és az animációs filmek), az EJI elkülönítette. E jogdíjak kifizetésére a közreműködő előadóművészek hiteles azonosítását követően kerül majd sor.

Ugyancsak első ízben kerül felosztásra a hangfelvételek ún. kiegészítő díjazása is, ami az ötven évnél régebbi felvételek felhasználása után jár a zenészeknek. Az érintett kiadó által átadott adatok alapján az EJI közel 10 millió forint jogdíjat osztott fel azon 500 előadó között, akiknek 1962-ben vagy 1963-ban kiadott felvételét a kiadója még mindig hasznosítja. Ilyen felvételből 1700-nál is több volt.

Az egyesület felosztotta a VIVA TV 2015. II. félévi jogdíját is, amelyhez a helyes adatokat idén szeptemberben kapta meg a csatornától.

Az EJI évről évre több jogdíjat oszt fel, az egyre pontosabb felosztás eredményeként pedig mind több előadóművész jut hozzá az őt megillető jogdíjhoz.
(BrandTrend)