Kategória: Hír és Márka és jog.

Admin kategória: Hír.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Szíjj László és Varga Károly irányítása alá tartozó vállalkozáscsoportba tartozó vállalkozások irányítást szerezzenek a Lavinamix Kft. építőipari tevékenységhez használt eszközei felett.

A Szíjj László és Varga Károly által irányított vállalkozáscsoportba tartozó Vakond Via Építő és Szolgáltató Kft., a Hódaszfalt Mélyépítő Zrt. és a Hódút Freeway Aszfaltkeverék Gyártó és Építő Kft. 2016. augusztus 29-én együttesen vásárolták meg a Lavinamix Kft. építőipari tevékenység végzéséhez használt eszközeit. A tranzakcióhoz a GVH engedélyét kérték.

A versenytörvény szerint vállalkozások összefonódása jön létre, ha valamely vállalkozás vállalkozásrésze egy, a vállalkozástól független másik vállalkozás részévé válik, és az összefonódásban résztvevő vállalkozások vonatkozásában teljesülnek a versenytörvényben előírt árbevételi küszöbök. Vállalkozásrésznek minősülnek azok az eszközök, amelyek megszerzése – önmagukban vagy a megszerző vállalkozás rendelkezésére álló eszközökkel és jogokkal együtt – elégséges a piaci tevékenység végzéséhez. A Lavinamix Kft. által átruházott, építőipari tevékenység végzéséhez szükséges eszközök – így például munkagépek, járművek, fuvareszközök, javítóműhely-raktárkészletbe tartozó eszközök, ingatlanok – vállalkozásrészeknek minősülnek a versenytörvény értelmében, és miután az azokkal elért előző évi nettó árbevétel a versenytörvényben előírt árbevételi küszöböket meghaladta, azok megszerzéséhez a GVH engedélyére volt szükség.

A GVH 2016. szeptember 12-én kelt döntésében sommás eljárásban, egyszerűsített döntéssel engedélyezte a megállapodással érintett vállalkozásrészek átruházását, mert nem azonosított káros versenyhatást a vállalkozásrészek értékesítésével kapcsolatban.
(BrandTrend)