Kategória: Hír és Márka és jog.

Admin kategória: Hír.

A cégbíróság elutasította az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatósága által, a közgyűlés felhatalmazása alapján 2015. december 28-án elhatározott és sikeresen megvalósult tőkeemelés bejegyzését – közölte a hitelintézet a BÉT honlapján csütörtökön.

A cégbíróság 2016. január 27-én, szerdán hozta meg a bejegyzés elutasításáról szóló döntést.

Az FHB közleménye szerint a cégbíróság a tőkeemelést mind tartalmi, mind formai szempontból megfelelőnek találta, eljárása során kizárólag az alapszabály módosításához a társaság által a cégbíróság számára benyújtott MNB engedélyt kifogásolta. A Magyar Nemzeti Bank 2014. szeptember 11-én az osztalékelsőbbségi részvények vonatkozásában megadott engedélye a cégbíróság álláspontja szerint “…nem lehet a kérelemhez csatolt okiratokban szereplő tőkeemelés engedélye, mert a tőkeemelés elhatározását jóval megelőzően, 2014 szeptemberében kelt…”.

A közlemény szerint a bank meggyőződése, hogy az MNB által kiadott engedély megfelelő, mert pontosan arra a “B” típusú osztalékelsőbbségi részvényfajtára vonatkozik, amelyet a társaság kibocsátott és a befektetők lejegyeztek, érvényességére pedig semmilyen jogszabály nem tartalmaz időkorlátozást. Új törzsrészvények kibocsátásával kapcsolatos alapszabály-módosításhoz az MNB engedélye nem szükséges – közölte a bank.

Az FHB közleménye szerint az eljárás során a cégbíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy “a Hpt., illetve más jogszabály sem határozza meg a fenti engedély érvényességének határidejét, azonban nem lehet bármeddig emiatt érvényesnek tekinteni azokat”.

A bank ennek alapján a cégbíróság elutasító végzését nem tartalmi, hanem az MNB engedélyek érvényességi idejével kapcsolatos értelmezési (technikai) kérdésnek tekinti, amelynek tisztázására a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi és biztos benne, hogy a kérdés rövid időn belül megnyugtatóan rendeződik – áll a közleményben.
(MTI – BrandTrend)