Kategória: Hír és Márka és jog.

Admin kategória: Hír.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a LEDLAND Kereskedelmi Kft. jogsértő módon reklámozta platina-, arany-, ezüst- és rézkolloid, valamint PentaMax C-vitamin bomba termékeit, mert többek között tiltott gyógyító és az egészségre gyakorolt megalapozatlan hatásokkal, valamint hamisan népszerűsítette azokat egy nemzetközi minőségellenőrző szervezet kiváló minősítésével. A GVH a jogsértésért 1.000.000 forint bírságot szabott ki a Ledlandra, megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, és helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezte a vállalkozást.

A Ledland egy PentaMax elnevezésű MLM (multi-level marketing) rendszert működtet, amelynek keretében platina-, arany-, ezüst- és rézkolloidokat (kolloid oldatok), valamint PentaMax C-vitamin bombát értékesít honlapján, és mindezek népszerűsítésére rendszeresen küld hírleveleket is regisztrált tagjainak.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Ledland jogszerűtlenül hirdette és értékesítette termékeit 2008 szeptembere és 2015 májusa között, mert

  • a kolloid oldatoknak és a PentaMax C-vitamin bombának az egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat tulajdonított, megtévesztve ezzel a fogyasztókat;
  • a kolloid oldatoknak és a PentaMax C-vitamin bombának gyógyhatást tulajdonított a jogszabályi tilalom ellenére;
  • a kolloid oldatokról megtévesztően állította, hogy azokat az Európai Független Minőségellenőrző Team tesztelte, ellenőrizte és kiváló minősítéssel látta el;
  • a kolloid oldatokat jogszerűtlenül forgalmazta, figyelmen kívül hagyva azok közegészségügyi kockázatait;
  • a PentaMax egy piramis jellegű eladásösztönző rendszer, amelyben a fogyasztók a beígért előnyökhöz és jutalékokhoz elsősorban további fogyasztók és vállalkozások csatlakoztatásával jutnak, és nem termékek/szolgáltatások értékesítésével vagy fogyasztásával.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet véleménye szerint a kolloid oldatok nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, nem használhatók fel élelmiszerekben, nem fogyaszthatók sem étrend-kiegészítőként, sem élelmiszerként. A szervezetben felhalmozódott kolloid bőrbetegséget (argyriát) okozhat, így annak fogyasztása közegészségügyi kockázatot hordoz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állásfoglalása szerint a kolloid oldatok jogszerűen nem forgalmazhatók Magyarországon élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként. Egészségre gyakorolt káros hatásuk – kivizsgálásukra vonatkozó elegendő és hiteles tudományos információ hiányában – nem zárható ki.

A GVH a Ledlandra kirótt bírság kiszabásakor az egyes termékek értékesítéséből származó árbevételére (annak 5%-ára) alapozott.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben pénzügyi nehézségekkel, részben egészségügyi problémával küzdő fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek a problémájukkal kapcsolatos hirdetésekre;
  • a Ledland több jogsértő fogyasztói tájékoztatást is közölt.

A GVH ezúton is felhívja a fogyasztók figyelmét az egyes – szakmai kontroll nélkül forgalmazott – kolloid oldatokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatokra és veszélyekre.
(BrandTrend)