Kategória: Képes hír és Márka és jog.

Admin kategória: Képes hír.

A reklámadóblog.hu arról tudósít, hogy az Európai Bizottság idén márciusban mélyreható vizsgálatot kezdeményezett a reklámadóval kapcsolatban. A vizsgálat ideje alatt megtiltotta Magyarországnak a reklámadó progresszív kulcsainak alkalmazását. Most azonban úgy tűnik, hogy a nyáron módosított reklámadókulcs már megfelel Brüsszelnek.

Balogh László, a reklámadóblog szakértője arról számolt be, hogy az Európai Bizottság a reklámadó mélyreható vizsgálatához nagyon hasonló eljárást kezdeményezett a dohányipari vállalkozások progresszív mértékű egészségügyi hozzájárulásával kapcsolatban. A NAV augusztusban közleményben tájékoztatta az érintetteket arról, hogy a vizsgálat lezárultáig nem kell alkalmazni a hozzájárulással kapcsolatos fizetési és eljárási kötelezettségek teljesítését.

Mivel a reklámadóval összefüggésben ugyanilyen uniós eljárás van folyamatban, ezért a reklámadóblog.hu kérdéssel fordult az adóhatósághoz és az Európai Bizottsághoz. A kérdés arra vonatkozott, hogy a vizsgálat lezárultáig kell-e alkalmazni a Bizottság által felfüggesztett progresszív reklámadó kulcsokat.

european_flags

Az adóhatóság álláspontja szerint az Európai Bizottság vizsgálata nem a nyáron módosított és jelenleg érvényben lévő jogszabályra irányul, hanem a korábban hatályos törvényt vizsgálja. Ennek megfelelően az adózóknak minden jelenleg hatályos jogszabályi előírást teljesíteniük kell. Az Európai Bizottság válaszában úgy fogalmazott, hogy “a Bizottság számára úgy tűnik, hogy a módosított magyar reklámadó törvény már nem valósít meg árbevétel arányos progresszív adóztatást.”

Az Európai Bizottság ezzel megerősítette a NAV álláspontját, amikor a jelenleg hatályos reklámadó törvény betartását írta elő az adózók számára. Balogh László szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a Bizottság a nyáron módosított jogszabály adókulcsaiban már nem lát kivetnivalót. A reklámadóblog.hu szakértője hangsúlyozta, hogy a Bizottság vizsgálata jelenleg is folyamatban van, de arról még nincs információ, hogy a végleges döntés mikorra várható.
(BrandTrend)