Kategória: Hír és Márka és jog.

A GVH döntése szerint a Dr. Fachet 2013 januárja és 2014 augusztusa között jogsértően reklámozta termékeit, mert a honlapokon megjelenő internetes, illetve egyéb sajtóhirdetésekben, valamint az egyes szórólapokon megjelenített, gyógyító hatásra utaló állításai nem feleltek meg az élelmiszerek tekintetében irányadó ágazati rendelkezéseknek, illetve a kereskedelmi kommunikációra vonatkozó előírásoknak.

A GVH a bírság mértékének meghatározásakor a Dr. Fachet Immunforte Basic és az Immunforte C+R étrend-kiegészítő termékeinek a vizsgált időszakra vonatkozó árbevétele összegéből indult ki.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy

  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott,
  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kifejezetten sérülékeny, illetve egészségügyi problémával küzdő fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségükkel kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra,
  • a jogsértéssel érintett termék bizalmi termék,
  • a vállalkozás olyan további közlésekkel fokozta jogszabályba ütköző állításainak meggyőző erejét, amelyek alkalmasak a bizalom növelésére mind
    Dr. Fachet József személye (pl. akadémiai doktor), mind a termék iránt, utalással a vizsgált összetevők ismertségére, széleskörű használatára.

Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a Dr. Fachet

  • figyelemfelhívó tájékoztatást tett közzé a honlapján a kereskedelmi kommunikáció részeként,
  • 2014 szeptemberétől szünetelteti kommunikációs tevékenységének bizonyos elemeit,
  • kötelezettségvállaló nyilatkozatot tett, kifejezve együttműködési szándékát.

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy étrend-kiegészítő termékek reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl az élelmiszerek reklámozására vonatkozó ágazati jogszabályokat is, miszerint gyógyhatás nem tulajdonítható e termékeknek. A versenyfelügyeleti eljárásban nincs lehetőség arra, hogy a vállalkozás a jogszabályi tilalom ellenére próbálja meg állításait igazolni.
(BrandTrend)