Kategória: Képes hír és Márka és jog.

Franciaország törvényhozói azt fontolgatják, hogy rákényszerítenék a keresőóriás dolgozóit a Google kereső algoritmusának felfedésére. Ez lenne az egyik legkeményebb ellenőrző hadjárat az internetes vállalkozás életében. A Financial Times arról számolt be, hogy a francia kormány a szenátus elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely esetlegesen kényszerítené a Google-t keresőjük és weboldal rangsoroló módszereik részleteinek közzétételére.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a francia állam már ezen a héten hatályra emeli azt a rendeletet, amely felhatalmazná a nemzeti távközlésszabályzó hatóságot, hogy tartsa rajta a szemét a Google kereső algoritmusán – írja a kulcsszo.hu.

veszelyben-google-kereso-algoritmusa

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy nemrégiben a Wall Street Journal közzétett egy beszámolót, amelyben szigorúan bírálta az FTC hozzá nem értését a Google tisztességtelen kereső algoritmusának vizsgálatának ügyében.

Egy tanulmány szerint a Google a keresések több mint 90%-át tudhatja magáénak Európában, ez jóval meghaladja az Amerikában elért 68%-ot is.

Catherine Morin-Desailly, a szenátus kulturális, oktatási és kommunikációs bizottságának elnöke így nyilatkozott: „A kormány tisztában van a jelenlegi problémával. Ez egy tisztességről szóló ügy. Túl sok vállalkozás tekint úgy a keresőprogramokra, mint akadályokra. A mozgástér be fog szűkülni.”

Másrészt, az Európai Unió is egyre keményebb megnyilvánulásokat tesz a Google irányába, azzal vádolja a keresőt, hogy illegálisan promotálja saját szolgáltatásait.

A Financial Times azt írja, hogy erre a lépésre úgy kell tekinteni, mint az Európai Unió egyre növekedő elégedetlenségének egy részére a Szilícium-völgy ügyének tekintetében. Régebben Amerika technológiai vállalatai több díj kifizetésére is kényszerültek az adócsalások és más tisztességtelen üzleti taktikáknak köszönhetően. Egyike a legérdekesebb esteknek az volt, mikor a Google rákényszerült, hogy felhasználói számára biztosítsa a választás jogát, annak érdekében, hogy adataik ne kerüljenek megjegyzésre – olvasható a fossbytes.com cikkében.

A Google kereső algoritmusa a Google szíve-lelke, és minden bizonnyal megtalálja majd a módját annak, hogyan bújjon ki a törvény alól. Ez az algoritmus nem más, mint hatalmának és uralmának a kulcsa. Még nem lehet tudni, a Google miként reagál a franciaországi rendeletre.

A Google csökkentheti szolgáltatásait Franciaországban, ahogyan azt tavaly is tette Spanyolországban néhány ottani rendelkezés eredményeként.

A Google egyik szóvivője szerint, ha felfednék az algoritmusukat – ami az ő szellemi tulajdonuk –, sokan megpróbálnák kijátszani azt, és jennek következtében jelentősen rosszabb lenne a felhasználók élménye.
(BrandTrend)