Kategória: Márka és jog.

2014-ben már 30 százalékkal csökkent a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök (set top box) jogdíja, ugyanakkor a díjfizetési kötelezettséget az elmúlt egy évben kiterjesztették a táblagépekre is. Jövőre folytatódik a csökkenés: 5-12 százalékkal mérséklődnek egyes üres hordozók – például: pendrive, memóriakártya, mobiltelefon, tablet stb. – árába beépített jogdíjak, amelyek a szabad magánmásolásokat, azaz a művészek kiesett bevételét hivatottak kompenzálni.

Egyszeri díjcsökkentés mértéke:
– Kép-, illetve hanghordozóként használható memóriakártyák: 10%
– Külső, hordozható háttértárolók (pl. Pendrive, USB Flash Drive, külső SSD): 12%
– Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas mobiltelefon készülékekbe integrált tárolóegységek: 5%
– Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas táblagépekbe (tablet pc, média tablet) integrált tárolóegységek: 5%
– Merevlemezes külső háttértároló (pl. külső merevlemez, külső HDD): 8%

Az IDC piackutató cég a nemzetközi és a hazai piacon is lassuló bővülést jelzett előre a tablet piacon: a magyar piac 2014-es várható teljesítményét 450 ezresre becsülte a jogdíjak bevezetését megelőzőleg. Ehhez képest az idei év első 11 hónapjában az Artisjus 464 000 darab eszközt jogosított a magyar piacra, amihez még hozzá jön a 170 ezres tavalyi évben felhalmozott, de idén értékesítésre került árukészlet. Így várhatóan a tényleges forgalom idén meghaladja a 650 ezret, ami jó harminc százalékkal magasabb, mint azt az előzetes becslések valószínűsítették. „A javuló hivatalos eladási statisztikák valószínű oka, hogy az üres hordozó díj alkalmazásának köszönhetően jelentősen visszaszorult a táblagépek fekete és szürke forgalma. Várakozásunk szerint 2015-ben a piac konszolidációja tovább folytatódik. A fogyasztók a gyakori cserét igénylő alacsony minőségű, bizonytalan eredetű termékek felől a megbízható, és tartósabb eszközök felé fordulnak” – mondta el Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

1982 óta magyar jogszabály, 2001 óta európai uniós irányelv is rendelkezik arról, hogy ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolásokat polgárainak, az alkotókat, előadókat és kiadókat kompenzálnia kell. Ennek eszköze az üres hordozó díj, amely a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába kerül beépítésre. Mivel a lakosság másolási szokásai állandóan változnak, a jogkezelők évről évre reprezentatív felmérésekkel alapozzák meg a díjfizetés alá tartozó hordozók körét. Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. 2013-ban a magyar táblagép-használók 93%-a rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.

Az üres hordozó díjat az Artisjus mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda, a Filmjus, a Hungart és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége kezeli. Ezek az egyesületek juttatják el a beszedett díjakat a szerzőkhöz, előadókhoz és előállítókhoz. Emellett 2013-tól a beszedett díj 25 százaléka kötelezően kulturális célokra fordítandó a Nemzeti Kulturális Alap útján, ahol többek között ez a könnyűzenét támogató Cseh Tamás Program egyetlen forrása.

Üres hordozó díjak memóriakártyák esetében

uhd-memoriakartyaÜres hordozó díjak Pendrive, USB Flash Drive, külső SSD esetében

uhd-kulso-hattertaroloÜres hordozó díjak mobiltelefonok esetében

uhd-mobiltelefonÜres hordozó díjak táblagépek esetében

uhd-tabletÜres hordozó díjak külső merevlemez, külső HDD esetében

uhd-kulso-merevlemez(BrandTrend)