Kategória: Márka és jog.

Ez év januárjától a vendéglátóhelyek és más üzletek Magyarországon is szabadon eldönthetik, hogy a kollektív jogkezelőnek, azaz az Artisjus Egyesületnek fizetnek az általuk lejátszott zeneszámokért szerzői jogdíjat, vagy a svéd Epidemic Sound katalógusából vásárolnak igényes háttérzenéket, – az Artisjus díjszabásánál jóval kedvezőbb áron. A CloudCasting által képviselt svéd zeneipari óriás a tavalyi 28 ezer zeneszám után most újabb, mintegy 3 és fél ezer zeneszámot léptetett ki a magyarországi kollektív jogkezelés hatálya alól, így 2015. január elsejétől Magyarországon egyedülállóan széles közvetlen jogkezelésű zenei repertoárból választhatnak a vendéglátóhelyek, szállodák, kereskedelmi és szolgáltató létesítmények.

A CloudCasting üdvözli az Artisjus nemrég bejelentett díjcsökkentési terveit, és azt az idén végre elindult piaci verseny jótékony hatásának tekinti. Bár a CloudCasting eddig is az Artisjus kollektív jogdíjaihoz képest jóval kedvezőbb áron volt képes biztosítani a közvetlen jogdíjas háttérzenét ügyfeleinek, de így, a díjcsökkentés hatására ezek a CloudCasting árak az eddigieknél is alacsonyabbak lesznek majd. A CloudCasting túl a díjak csökkentésén, azért is tartja kiemelkedő jelentőségűnek az Artisjus döntését, mert hosszú évek után talán elmozdulás történhet egy piacbarát, és a mai zenehallgatási szokásokat is figyelembevevő szemlélet felé, melyben a jogdíjat – a CloudCasting gyakorlatához hasonlóan – azok kapják, akiknek a szellemi alkotása felhasználásra kerül.

A CloudCasting magyar menedzsment által vezetett nemzetközi cégcsoport, amely – egyéb digitális médiaszolgáltatások mellett – többek között éttermek, szállodák, bevásárlóközpontok számára szolgáltat háttérzenét.

A CloudCasting több európai országban korábban már sikeresen indított el közvetlen jogkezelt zenén alapuló háttérzenei szolgáltatást. A népszerűség oka: előnyös a háttérzenét használó üzleteknek, mert kedvezőbb a díjszabása, és előnyös a jogtulajdonosoknak is, mert közvetlenül, kiszámítható módon kapják a jogdíjakat. A szolgáltatás lényege, hogy a CloudCasting által kínált 19 zenei csatornából igényes, de kedvezőbb költségű tematikus (pl. pop, jazz, lounge, relax, karácsonyi, stb) zenei összeállításokból válogathatnak az ügyfelek. Ezek az alkotások nem esnek a kollektív jogkezelés hatálya alá, mert a zeneművek jogtulajdonosai nem vesznek igénybe jogkezelő szervezeteket, mint az Artisjus és annak külföldi megfelelői.

A CloudCasting által képviselt svéd Epidemic Sound eddig összesen közel 32 ezer zeneszámot léptetett ki sikerrel a kollektív jogkezelés hatálya alól Magyarországon. Ez a tekintélyes katalógus változatos tartalmat kínál az üzleteknek, akik szabadon dönthetnek arról, hogy teljesen jogszerűen, de az Artisjus díjszabásánál jóval kedvezőbb áron szolgáltatnak minőségi zenét. Az üzletek vezetői erről ezután is a svéd zeneipari céget e téren Magyarországon kizárólagosan képviselő CloudCastinggal tudnak megállapodni.
(BrandTrend)