Kategória: Márka és jog.

A szerzők, előadók és kiadók átlagosan 19,5 százalékkal csökkentik, és egyben egyszerűsítik tarifarendszerüket a vendéglátóipar vonatkozásában. Az új tervezet a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe, ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idő súlya is csökken.

A döntés hátterében a szerzői egyesület által készített elemzés áll, amely a vendéglátóiparból származó díjbevételek elmúlt években jelentkező, kézzel fogható csökkenésére keresett magyarázatot és kiutat.

Dr. Szinger András, az Artisjus főigazgatója szerint „fontos volt, hogy az elemzés segítségével beazonosítsuk a lemorzsolódással leginkább érintett szektorokat, és így differenciált csökkentésre tudjunk javaslatot tenni”.

„A csökkenések oka könnyedén belátható, hiszen a válság 2008-as kialakulását követően az ágazat teljesítménye 18 százalékkal csökkent, amely tömeges bezárásokban nyilvánult meg” – mondja Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke. „A 2013-14-es években megindult a vendégszám- és forgalomnövekedés, így megfelelő adózási háttér, versenyképes marketing háttérmunka mellett 2017-től normalizálódhat az érintett a vállalkozások gazdálkodása.”

Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés következtében több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett 2015-től. Ez reményeik szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását – a több helyen szóló zene pedig több elégedett vendéghez, és így sikeresebb vendéglátóiparhoz vezethet.

A jövő évtől esedékes díjcsökkentés a szállodai szobákban történő zeneszolgáltatást nem érinti, mivel tavaly két évre rögzítették csillagkategóriánként az országos szobakihasználtságon alapuló tarifákat.

A jogdíjtervezetet az Artisjus előzetesen egyeztette a VIMOSZ-szal és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével (MSZÉSZ), és az egyetértésükkel benyújtotta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának. A végső döntés a közigazgatási és igazságügyi miniszter hatásköre, decemberre várható a jóváhagyás.
(BrandTrend)