Kategória: Márka és jog.

A vállalkozás 2010. április 1. és 2013. december 6. között a „Sweet Dream alvásrendszer” termékét honlapjain, plakátokon, termékismertető füzetekben és különböző rendezvényeken számos kedvező egészségre ható állítással népszerűsítette.

Többek között azt állította, hogy a paplan által visszavert távoli infravörös sugárzás:

– serkenti az enzim-aktivitást,
– elősegíti a vízmolekulák tapadását és átszivárgását a sejtmembránon,
– intenzívebbé teszi a véráramlást a kapillárisok mikro-keringési rendszerének kitágítása révén,
– az infravörös sugárzás révén eltávolítja a méreganyagokat,
– segíti a duzzanatok és gyulladások csökkentését a nyirokáramlás javításával,
– csökkenti a fájdalmakat a periférikus idegekre és a szövetekben lévő szabad idegvégződésekre való közvetlen ráhatással.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásában azt vizsgálta, hogy a tájékoztatásokban megfogalmazott állítások megfelelnek-e a valóságnak. A vizsgálat során ehhez a vállalkozásnak olyan bizonyítékot kell bemutatnia, amely minden kétséget kizáróan igazolja a hirdetésben szereplő állítások valódiságát. A GVH megállapította, hogy a benyújtott bizonyítékok nem alkalmasak a tájékoztatásokban szereplő egészségügyi hatások alátámasztására, mert azok a biokerámia és a távoli-infravörös sugarak gyógyászati felhasználási lehetőségeiről és nem a termékre vonatkozó konkrét kutatási eredményekről szólnak. Ezen kívül a vállalkozás az állítások igazolására fogyasztói tapasztalatokat is bemutatott, azonban a GVH gyakorlata alapján nem tekinthetők tudományos bizonyítéknak a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől, szakmai felhasználóktól származó vélemények.

A fentiek alapján a GVH megállapította, hogy a vállalkozás a „Sweet Dream alvásrendszer” termék népszerűsítése során fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot folytatott, ezért 25 millió Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra. Arra az esetre, ha Lajos László egyéni vállalkozó a fenti bírságösszeget nem fizetné meg, a GVH kötelezte az azonos vállalkozáscsoportba tartozó Lajos Trade Kft.-t a bírság megfizetésére.

A GVH a bírságok meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy az elhúzódó reklámozási tevékenységnek köszönhetően a tájékoztatások a fogyasztók széles rétegéhez eljutottak, illetve azt a körülményt, hogy a vállalkozás korábban megismerhette a GVH egészségügyi hatásokra vonatkozó állítások kapcsán kialakult gyakorlatát.
(BrandTrend)