Kategória: Márka és jog.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásában azt vizsgálta, hogy az autók újrafényezéséhez használt fényezési anyagok legnagyobb hazai importőrei és a gépjármű javítások során használt kárkalkulációs szoftverek üzemeltetői egyeztettek-e a gépjármű fényező- és segédanyagok áremeléseiről, valamint az autószervizek biztosításra történő javítás során elszámolható díjainak nagyságáról. A GVH azt is vizsgálta, hogy a félévente összeülő Fényező Tanács, melyben a fényezőanyag importőrökön kívüli egyéb vállalkozások is képviseltették magukat – így például biztosítók, szakmai érdekképviseleti szervek, kárszakértők – végzett-e olyan tevékenységet, amely befolyásolta a kárkalkulációs szoftverek által kiszámított fényezési átlagár mértékét, vagy korlátozta-e új szereplők piacralépését.

A GVH a rendelkezésére álló információk alapján megállapította, hogy több festékimportőr – így az ALAMI Kereskedelmi és Ipari Kft., az AUTOCOLOR Festékgyártó és Forgalmazó Kft, az AUTO FINISH Kereskedelmi Kft., a Duplakk Kereskedelmi Kft., az ERGOLAKK Kereskedelmi Kft., a KAMÉLEON MIX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a  SERVIND BUDAPEST Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft. “f. a. ” – valamint az EUROTAX kárkalkulációs szoftvert működtető EUROTAX GLASS’S MAGYARORSZÁG Autóinformatikai Kft. legalább hat éven keresztül jogsértést követtek el, amikor a hazai kárkalkulációs szoftverekben alkalmazott fényezőanyag átlagárat a valósnál magasabb szinten határozták meg.

A CASCO és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás alapján végzett gépjármű javítási munkák jelentős részénél a biztosítók és a javítóműhelyek ún. kárkalkulációs szoftverek segítségével számolják el egymás között a javítás költségét, mely szoftvereket a gépjárművek sérüléseinek kijavításához szükséges költségek meghatározására fejlesztettek ki. A gépjárműjavítás költségeinek egy része az autófényezés költsége.

A kárkalkulációs szoftverekben szereplő fényezési átlagköltség kiszámítására úgy kerül sor, hogy a kiválasztott festékanyag importőrök félévente megadják kiskereskedelmi áraikat az EUROTAX GLASS’s MAGYARORSZÁG Kft.-nek, aki az árlistákat továbbküldi a fényezési átlagköltséget meghatározó független vállalkozásnak. A fényezőanyag importőrök által megadott kiskereskedelmi árlisták azonban olyan listaárak voltak, amelyekből az importőrök az értékesítések több mint 90%-ában átlagosan 35-45% kedvezményt adtak. Az EUROTAX-nak adatot szolgáltató importőrök tehát a valósnál magasabb árlisták megküldésével felfelé torzították a javítási munkák elszámolásának alapjául szolgáló fényezési átlagárat, mellyel a velük kapcsolatban álló javítóműhelyeknek próbáltak kedvezni.

A fenti versenykorlátozó célú és hatású összehangolt magatartás miatt kiszabott bírságok a következők szerint alakultak:

– ALAMI Kereskedelmi és Ipari Kft. 17 300 000 Ft
– AUTOCOLOR Festékgyártó és Forgalmazó Kft.71 200 000 Ft
– AUTO FINISH Kereskedelmi Kft. 32 700 000 Ft
– Duplakk Kereskedelmi Kft. 2 100 000 Ft
– ERGOLAKK Kereskedelmi Kft.14 300 000 Ft
– EUROTAX GLASS’S MAGYARORSZÁG Autóinformatikai Kft. 2 800 000 Ft
– KAMÉLEON MIX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 35 500 000 Ft

A GVH bizonyítottság hiányában az alábbi vizsgált magatartások tekintetében megszüntette az eljárást:

– a fényezési árindex megállapítására irányuló magatartás;
– az adatszolgáltató importőrök árlistáinak az EUROTAX honlapján való közzététele, illetve a fényezési árindex Fényező Tanács tagjaival való közlése;
– a fényezőanyag importőrök áremelésének összehangolására irányuló magatartás;
– a fényezési átlagköltség számításához szükséges adatszolgáltató vállalkozások körének korlátozására irányuló magatartás.
(BrandTrend)