Kategória: Márka és jog.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásában azt vizsgálta, hogy a kontaktlencsék és ápolószereik forgalmazásában piacvezető vállalkozások piackutatási szolgáltatás keretében versenykorlátozásra alkalmas információcsere rendszert működtettek-e, amikor olyan üzleti adatokat osztottak meg egymással, amelyek tartalmazták az egyes résztvevő vállalkozások Magyarországon eladott termékeinek közelmúltbeli mennyiségi és árbevételi adatait.

A GVH a vizsgálat során azt elemezte, hogy a hazai kontaktlencse és kontaktlencse ápolószer piac sajátosságait, illetve az információcsere egyedi jellemzőit figyelembe véve a felek magatartása járhatott-e a verseny korlátozásával, torzításával. A GVH megállapította, hogy a vállalkozások azzal, hogy nyilvános forrásból el nem érhető, termékszegmensekre és cégekre lebontott egyedi árbevételi és az értékesített mennyiséggel kapcsolatos közelmúltbeli adatokat osztottak meg egymással, a verseny korlátozására alkalmas információs rendszert működtettek.

A GVH e jogsértés miatt a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft.-t 15 400 000 Ft, a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft.-t 48 900 000 Ft, a Novartis Hungária Egészségügyi Kft.-t 34 500 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft.-vel szemben a vállalkozás által benyújtott engedékenységi kérelemre tekintettel mellőzte a bírság kiszabását.

A GHV a „Kleffmann & Partner” Piackutató, Szolgáltató Kft.-vel szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette.
(BrandTrend)