Kategória: Márka és jog.

Leköszönése előtt fogadta még el a Gordon Brown vezette brit kormány a Digital Economy Act nevű törvényt, amely a digitális gazdaság erősítését célozva többek között a szerzői jogi jogsértések visszaszorítása érdekében is megfogalmaz rendelkezéseket. A törvénnyel bevezetett egyik fontos újítás, hogy a jogsértések visszaszorítása érdekében arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy a jogtulajdonos értesítése alapján írásban figyelmeztessék a szerzői jogi jogsértéseket elkövető előfizetőiket. Az eredeti tervek szerint a 2010-ben hatályba lépő törvénynek a figyelmeztető levelekre vonatkozó rendelkezéseinek végrehajtása már 2011-ben megkezdődött volna, ám erre többszöri halasztást követően sem fog még egy ideig sor kerülni. A BBC News beszámolója szerint a brit kormány legutóbbi bejelentésében előreláthatólag a 2015-ös év második felére tette a rendszer elindításának legkorábbi időpontját.

szerzoi-marka-es-jog-internet

A halasztás oka az lehetett, hogy a szabályozással egyet nem értő internetszolgáltatók eljárást indítottak a rendelkezések visszavonása érdekében. A szabályozás kapcsán számos vita folyt főleg arról, hogy az állam, a szerzői jogi jogosultak és az internetszolgáltatók közül ki és milyen arányban viselje a rendszer anyagi terheit. A költségek viselésének megosztásáról szóló első tervezetet 2011 nyarán nyújtották be, ezt követően pedig a brit kommunikációért felelős állami szervezet, az Ofcom 2012 nyarán nyilvánosságra hozta végrehajtási kódexét. 2013 februárjában aztán a kormány visszavonta a figyelmeztetési rendszer költségvetését szabályozó csomagot.

Nem az Egyesült Királyság egyébként az egyetlen, ahol a jogsértő internetezők figyelmeztetése napirenden van. Új-Zélandon állami, az Egyesült Államokban a civil szféra kezdeményezésére indult el hasonló rendszer. Franciaországban – amely pedig az első országok között volt, ahol a jogsértő fogyasztók levélben történő figyelmeztetésének alkalmazását megkezdték -, a Hollande kormány részéről a közelmúltban felvetődött a program megszüntetésének lehetősége.
(HENT, BrandTrend)