Kategória: Hír és Kutatás.

Admin kategória: Hír.

A Huawei Technologies Hungary online felmérésében arra kereste a választ, mennyire népszerűek a különböző felhőszolgáltatások a magyarok körében, melyek a legfontosabb szempontjaik ezen adatmentési megoldásoknál, és jellemzően mely funkcióit használják.

A felmérés szerint a válaszadók körében nagyon népszerűek a felhőszolgáltatások, a harmadik helyet (60%) foglalják el a telefon leggyakrabban használt funkciói közül (a legnépszerűbbek: a böngésző (90,5%) és a térképszolgáltatások (76,5%). A felmérésben résztvevők 82 százaléka ismeri, 88 százalékuk pedig rendszeresen használja is valamelyiket. A felhasználók mintegy kétharmada (61 %) már a felhőn keresztül végez biztonsági mentést az okostelefonján található fájlokról. Az adatok hagyományos mentése – például kábelen keresztül egy adattárolóra – továbbra is használatos, a kitöltők negyede (25%) így archivál, ám 13,6 százalékuk semmilyen módon nem készít biztonsági másolatot a névjegyeiről, a fényképeiről és egyéb adatairól.

A felhőszolgáltatások kapcsán felhasználók számára a legfontosabb szempont a kényelem – ezt a válaszadók 70 százaléka jelölte meg. Szintén fontos kritérium, hogy bármelyik eszközről bármikor elérhessék az adataikat (63%). Ezt követi az adatok szinkronizációja (60%), amikor a telefon automatikusan, plusz műveletek nélkül végzi a mentést, valamint a gyorsaság – 59 százalék tartja fő szempontnak a használatnál. A biztonságosság nem tartozik a legfőbb kritériumok közé, 57% jelölte meg, hogy kifejezetten ez alapján választ felhőszolgáltatót.

A legtöbben a több eszközről való elérhetőséget (80%) és a háttérben zajló automatikus működést (68%) várják el egy felhőszolgáltatótól. Ugyanakkor szintén fontos, hogy a fiók legyen biztonságos, jelszóval védhető (64,5%) és hogy a képeiket eredeti méretben, tömörítés nélkül és korlátlanul tölthessék fel a rendszerbe (55%).  Ennél már jóval kevesebb felhasználó, mindössze 44 százalék várja el, hogy támogassa a dokumentumok mentését és megosztását, valamint mindössze 28 százalékuk igényli, hogy legyen benne olyan funkció, mely segít az elveszett eszköz megtalálásában.

A válaszadók szerint az ideális tárhely mérete 50 és 200 GB között található (73%), ami bőven elegendő az adatok, kontaktok, fotók és egyéb fájlok tárolására. A legtöbb szolgáltató azonban ekkora méretet már csak fizetős konstrukcióban tesz elérhetővé. Noha a válaszadók szeretnének nagyobb tárhelyet, mégis alig több mint harmaduk (38 százalék) lenne hajlandó ezért fizetni, akár havonta 1500 Ft-nál is többet (4%).

A Huawei saját felhőszolgáltatása, a Huawei Cloud igen népszerű a kérdőív kitöltői körében, háromnegyedük (75%) ismeri, 50 százalékuk pedig napi szinten használja a vállalat megoldását, amiben a legtöbb, a válaszadóknak kiemelten fontos és népszerű funkció elérhető.

„Kíváncsiak voltunk arra, felhasználóink milyen jellemzők alapján választanak felhőszolgáltatást. A Huawei Cloud-dal szeretnénk megmutatni, hogy adataink mentéséhez már nem kell kábelt a számítógépbe dugni és manuálisan menteni, hanem automatizálható a feltöltés a felhasználó saját tárhelyébe, ahonnan kedvenc fényképeik, kontaktjaik és egyéb fájljaik bárhol és bármikor elérhetők, legyen az okostelefon, notebook vagy tablet. A Huawei Cloud remekül illeszkedik a vállalat minden platformon átívelő ökoszisztémájába és jól kiegészíti saját, „élet a gördülékeny AI megoldásokkal” stratégiáját” – mondta Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary marketingvezetője.