Kategória: Hír és Kutatás.

Admin kategória: Hír.

Spomoco 2019 októberében készített felmérése arra kereste a választ, hogy milyen szokásokat követnek a sportolni, mozogni vágyók Magyarországon az edzők és helyszínek kiválasztásában, illetve, hogy milyen rendszeresen mozognak és használnak online foglalási rendszert. A kérdőívet 704 önkéntes válaszadó töltötte ki, felül reprezentáltan nők (85%), akik 65%-a a 35-55 év közötti korcsoportba tartozik, nagy arányban (60%) városban élnek.

A kérdőívet kitöltők 73%-a a csoportos órákat látogatta, míg Magyarországon egy tavalyi felmérés szerint jellemzőbb tendencia az egyedül végzett testmozgás. Akkor a megkérdezettek 50%-a kizárólag, vagy többségében egyedül sportolt az Intersport kutatása szerint. Ezzel szemben a kérdőívet kitöltők esetében ez jóval alacsonyabb, 22% sportol egyedül, és csak 5% az, aki egyáltalán nem sportol, vagy azt nem szervezett keretek között teszi.

A kitöltők 97%-a hetente legalább egyszer sportol, ami jóval magasabb, mint a magyarországi átlag (63%), és harmada háromszor vagy annál többször edzett az elmúlt három hónapban.

A válaszadók 75%-a nem próbált ki új sportot, a megkérdezettek 2,5%-a nem volt sportolni ugyanabban az időszakban. A megkérdezettek 40%-a ajánlás alapján választott magának edzőt, 30%-a helyszín alapján és 12%-a pedig elérhetőség alapján. A kitöltők nyitottak az új sportok kipróbálására is, hiszen 40%-uk az elmúlt három hónapban legalább egy új sportágat kipróbáltak.

Többségük (57%) kifejezetten ragaszkodik az edzőjéhez. Közel harmaduk (26%) nyitott új edző kipróbálására a jelenlegi edzője mellett, míg a maradék 17% egyáltalán nem ragaszkodik az edzőjéhez.

Az edző/edzés megtalálását is az ajánlás útján történő kiválasztás vezeti (63%), de az edzőteremnek  (19%) és az internetes keresőknek (13%) is szerep jut.

A válaszadók 76%-a 5.000 Ft felett költ havi szinten sportolásra. Ebből 39% az aki 10.000 Ft feletti összeget, vagyis ők a hetente legalább egyszer edzők, valamilyen szervezett formában. 12% kevesebb, mint 5000 Ft-ot, de azért költ edzésre, míg 12% nem költött pénzt sportra az elmúlt hónapban.

A válaszadók egyharmadát kifejezetten zavarja, hogy még mindig telefonon, üzenetben, személyesen kell bejelentkeznie az órákra, az összes megkérdezett 60%-a látogatott már online bejelentkezővel órát, kétharmada szerette ennek a használatát.

34%-ot zavarja, hogy csak személyesen vagy telefonon tud az órára bejelentkezni. 41%-a a válaszadóknak még nem járt olyan órán, ahol időpontfoglalón keresztül lehetett regisztrálni.