Kategória: Hír és Kutatás.

Admin kategória: Hír.

Mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni iskolakezdéskor? Többet, vagy kevesebbet költünk, mint tavaly? Mikor vesszük meg a tanszereket, min lehet spórolni és mi az, amin nem érdemes? A Jófogás online kutatása a többi között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

A KSH adatai szerint Magyarországon több mint másfél millió diák tanul. A szülőknek a matekozás már elkezdődött, ki kell kalkulálniuk, hogy a szokásos havi kiadások mellett, hogyan és mennyit tudnak félretenni az iskolakezdésre. Az iskolakezdés minden harmadik magyar internetező szerint anyagilag nagyon megterhelő, a kitöltők csupán 16%-a gondolja úgy, hogy számára nem jelent anyagi problémát a tanszerek beszerzése.

Infografika1

A kutatásból kiderült, hogy átlagosan 10-20 ezer forintot költenek a magyar internetezők egy gyermek tanszereire iskolakezdéskor, de minden ötödik magyar 30 ezer feletti összeggel számol gyermekenként. A felmérésben tanszerekre kérdeztünk rá, tehát fontos megjegyezni, hogy ebben az összegben még nincs benne a ruházkodás, az ebédpénz, esetleg új telefon, nagyobbaknak számítógép, a kollégiumi kiadások és egyéb költségek.

Infografika

A kitöltők közel fele idén többet tervez költeni gyermeke iskolakezdésére, csupán 13%, akik kisebb kiadással számolnak, mint a tavalyi évben. A tapasztaltabb szülők tudják, hogy nem kell mindenből a legdrágábbat venni. A zsírkréta hamar összetörik, szétgurul, a tollak elvesznek, a vonalzók alsóban elsősorban kardozásra szolgálnak. Az első iskolatáska, nagyobbaknak egy-egy drágább toll, profi számológép, gimnazistáknak megbízható számítógép, ezekből érdemes és szükséges a kínálatból a drágábbat választani. A jól kiválasztott termékek évekig szolgálják majd kis tulajdonosukat és ezzel kímélik a mi pénztárcánkat is, tehát érdemes megfontolni, miből vesszük a drágábbat és min tudunk spórolni.

Sokan vannak, akik augusztus elején már beszerezték a tanszereket, de a kitöltők fele augusztus végére hagyja a bevásárlást. Minden tizedik magyar megvárja, míg beköszönt az ősz és elkezdődik az iskola, csak ezután szerzi be a szükséges tanszereket.

Sokan a kifejezetten tanszereket árusító üzleteket vagy a nagy áruházláncokat választják, de népszerű az online vásárlás is. Szerencsére egyre nagyobb számban vannak hazánkban is a környezettudatos vásárlók, akik használt termékeket is keresnek, ami nemcsak költséghatékony, hanem környezetkímélő megoldás is. Több tízezer forintot spórolhatunk meg, ha online, vagy használtan szerezzük be az iskolakezdéshez szükséges dolgokat, vagy azoknak egy részét.
(BrandTrend)