Kategória: Képes hír és Kutatás.

Admin kategória: Képes hír.

Szakértői becslések szerint már több, mint 3.000 darab tisztán elektromos autó van regisztrálva hazánkban, míg év végére 5.000 feletti darabszám valószínűsíthető. A következő években átlagosan 65-68%-os bővüléssel számol a kormányzat (KSH – e-Mobi).

Az Ipsos szakemberei egy szindikált kutatássorozat első lépéseként még 2017-ben felmérték a hazai autósok elektromos autózáshoz való pillanatnyi viszonyát, illetve a jövőbeni beszerzési terveket.

„Az online kérdőív segítségével megkérdezett 863, jogosítvánnyal rendelkező, saját vagy céges autót használó interjúalany válaszai alapján 2019-ig a célcsoport közel harmada váltja le jelenlegi autóját” – mondta el Kovács Balázs, a kutatási projekt vezetője. „Új személyautó vásárlásakor 10-ből 9-en mérlegelnék egy alternatív meghajtású autó beszerzését a jövőben. Az elektromos autók mára már ténylegesen is a hétköznapi beszédtéma részét képezik.”

Mely alternatív hajtóművel felszerelt autót részesítené előnyben?

Ipsos - e-autós kutatási eredmények-page-001

A kutatócég becslése szerint a teljes autós célcsoport negyede, míg a viszonylag új (5 évnél fiatalabb) autót használók harmada venné számításba legközelebb e-autó vásárlásának lehetőségét. A szigfnifikancia vizsgálatok kimutatták, hogy szociodemográfiai háttér szerint a gyerekes családosok és a diplomás autósok különösen nyitottak a tisztán elektromos hajtású gépkocsik vásárlására.

Az asszociációs vizsgálatok eredményei alapján nem csupán a racionalitás (kedvező adófeltételek és használati költségek), vagy a környezetvédelem szól a villanyautók mellett, de a kapcsolt várakozások között az autózás újszerű élménye is megjelenik. A legnagyobb félelmet a magas beszerzési ár és a korlátozott utazási távolság jelentik.

Asszociációk és elvárások az e-autózással kapcsolatban

Ipsos - e-autó asszociaciok

A válaszadók becslése szerint már egy jelenlegi korszerű e-autó is képes biztosítani akár 300 kilométeres távot egyetlen feltöltéssel, ami azt mutatja, hogy a többség túlbecsüli a villanyautók valós kapacitását. A nyitott kérdésre adott válaszok alapján egy elektromos autótól elvárt, egyetlen töltéssel megtehető minimális távolság ennél is nagyobb, átlagosan 375 km. A tényleges napi használatot felmérve ugyanakkor kiderült, hogy a legritkább esetben van szüksége egy áltagos magyar autóhasználónak erre a hatótávra.

A megismert autóhasználati szokások alapján az Ipsos kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy megtett távolságot és a töltési lehetőségeket figyelembe véve az autóvezetők 54%-a számára már jelenleg is megoldást kínálna egy korszerű elektromos autó a hétköznapokban. A hosszabb utazások igénye miatt az átlagos hétvégi használatra vonatkoztatva ez az arány valamivel alacsonyabb, 49%-os. A valódi gátat sokkal inkább az ismeretek hiánya, a fogyasztói tévhitek, és nem utolsó sorban a relatíve magas beszerzési árak jelentik.

E-autó, mint valós alternatíva

Ipsos - e-auto, mint alternativa

A forgalomban levő márkák ismertségét illetően a spontán módon első helyen felidézett e-márkák között a Tesla és a Nissan, míg a típusok között a Leaf és az i3 vezet. A villanyautózás rajongói körében valamennyi típus ismertsége és kedveltsége magasabb az átlagnál, különösen igaz ez a Tesla modellekre. „A potenciális, azaz a jövőbeni e-autó vásárlásra kiemelkedő nyitottságot mutató felhasználók céljai között pedig már Volkswagen, Hyundai, Kia, Citroen és Chevrolet modellek tervezett beszerzése is magasabb arányban jelenik meg” – tette hozzá az Ipsos szakembere.

Hazánkban mind a tölthető autók használhatóságának, az infrastrukturális ellátottságnak, mind pedig a kereseti aránytalanságnak köszönhetően jelentős a főváros túlsúlya jelenleg a KSH és az e-Mobi adatai szerint. Bár az új személygépkocsik legfeljebb ötöde van a fővárosban regisztrálva, a statisztikák szerint a zöld rendszámos autók körülbelül háromnegyede valamely budai kerületben talál gazdára.

A feltárt eredményeket figyelembe véve egy gyorsan változó, minden szereplőtől egyedi stratégiát megkövetelő piac az elektromos autók piaca, melyhez az Ipsos szakemberei e-Car Mirror néven egy egyedi támogató eszközt hoztak létre, mely tracking jelleggel követi a magyar e-autós piaci hangulatot, és becsüli meg a konkrét kereslet jövőbeni alakulását, magánszemélyek és vállalatok szintjén egyaránt. A kutatásban együttműködő ügyfeleknek lehetőségük nyílik exkluzív kérdések elhelyezésére, valamint a már jelenleg is e-autó birtokos felhasználók személyes tapasztalatinak megismerésére.
(BrandTrend)