Kategória: Hír és Kutatás.

Admin kategória: Hír.

Minden negyedik ember cserélt már vissza ajándékba kapott terméket az NRC Médiakutató és a MediaMarkt közös, októberi reprezentatív felmérése szerint. Elsősorban azért, mert az nem felelt meg számára (36%). A műszaki áruházak egyébként sem az impulzusvásárlás területei, hiszen ilyenkor számos, kifejezetten személyes tényezőt kell figyelembe vennie az ajándékozónak. Akik a kutatás szerint ezen felül a megajándékozott valamely márkához való vonzalma, valamint praktikus szempontok, mint a méret, teljesítmény, egyéb funkciók és az ár sajátos, egyéni metszete alapján szeretnek választani. A vásárlást tervezők 35%-a ezek alapján előre kiválasztja a megvásárolni kívánt terméket szeretteinek, 44%-a pedig, ha nem is dönt a konkrét készülékről, már legalább tudja mik lesznek a legfontosabb szempontjai.

Még így is előfordulhat, hogy nem ismerjük az ajándékozott pontos igényeit, esetleg nincs időnk kiválasztani és vásárolni, viszont nem szeretnénk csalódást okozni. „Az ajándékkártya értékesítés szempontjából egyértelműen a karácsonyi időszak a legkiemelkedőbb, ezt követi a ballagási, majd az esküvői szezon – ismerteti tapasztalatait Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád ügyvezető igazgatója. – A kártya praktikus előnyeinek köszönhetően évről évre nő a kártyaértékesítések száma.”

Kifejezetten praktikus megoldás például családon belül, amikor különböző generációk szeretnék meglepni egymást valamilyen hasznos ajándékkal. Szánthó szerint akkor is jó megoldás, ha csak hozzájárulni szeretnénk, akár többen is a vásárláshoz, a kártya ugyanis a saját értékénél nagyobb vásárlásokhoz is felhasználható, ha a különbözetet megfizetik. A tapasztalatok szerint azok is szeretik ezt a megoldást, akik bár tudják, hogy a megajándékozott nagyon szeretne egy bizonyos műszaki cikket, de nem biztosak benne, hogy mások nem gondoltak-e már ugyanerre. A félelmük nem alaptalan: a kutatás szerint a visszacserélés negyedik leggyakoribb oka (21 %), hogy az illetőnek már volt ugyanolyan terméke.
(BrandTrend)