Kategória: Képes hír és Kutatás.

Admin kategória: Képes hír.

Étteremben enni a legtöbbek számára egy szabadidős program: a kikapcsolódásért, a szórakozásért, a hangulatért és nem utolsó sorban a gasztronómiai ínyencségekért látogatunk el egy vendéglátó egységbe. Viszont igencsak megosztó kérdés, hogy ilyenkor jó döntés-e elvinni magunkkal csemeténket, vagy célszerűbb inkább valakire rábízni és otthon hagyni őt. A Világevő blog az Apa Magazin felkérésére több, mint 500 szülőt kérdezett meg a témában.

Jókúti András, az Apa Magazinban megjelent kutatása szerint a szülők többsége fontosnak tartja, hogy csemetéik már ifjú korban elsajátítsák az éttermi magatartás alapvető normáit. A válaszadók 42 százaléka már 2 éves kor alatt magával vitte, vagy tervezi vinni gyermekét elegáns étterembe és mindössze 4 százalékuk mondta azt, hogy csak kamaszkorában tenné ugyanezt. A felmérésben résztvevők fele csupán akkor hagyná otthon csemetéjét, ha nyugalomban, kettesben szeretne lenni párjával. Mindezek ellenére meglepő, hogy a megkérdezettek 27 százalékát nagyon szokta idegesíteni a gyermeksírás az éttermekben, és csupán 7 százalék nyilatkozta azt, hogy ez egyáltalán nem zavarja.

Family-in-a-restaurant

Szerencsére ma már sok olyan, akár Michelin-csillagos vendéglátóhely is létezik, ahol tárt karokkal várják a gyerekeket: játszósarok kialakításával, speciális menükkel, etetőszékkel, pelenkázóval és a saját étel melegítésének lehetőségével teszik kellemessé az ott tartózkodást. Viszont nem csak az éttermek, hanem a szülők is a legváltozatosabb praktikákat szokták bevetni annak érdekben, hogy a kicsi jól érezze magát és nyugton maradjon: játékokat, kifestőket visznek nekik, de a telefon és a tablet is előkerülhet. Sokan a gyermek alvásidejére igyekeznek időzíteni a kulináris családi programot a békesség érdekében. Valószínűleg jól működhetnek ezek a trükkök, mivel a felmérés szerint a szülők háromnegyede még soha nem került kínos helyzetbe gyermeke miatt az étteremben. Persze a leggondosabb tervezés és „óvintézkedések” ellenére is előfordulhat, hogy a kicsi nem tud megfelelően viselkedni, aminek sok vendég nem örül, vagy túl sokat kell várni, és ez idő alatt a csemeték elunják magukat.

etterem

Összességében elmondható, hogy a válaszadóknak fontos, hogy lehetőségük legyen gyermeküket akár felsőkategóriás étterembe is magukkal vinni. A szülők 39 százaléka egyenesen úgy nyilatkozott, hogy bojkottálná az olyan helyeket, ahol a kicsik tiltólistán szerepelnek. Sőt, a megkérdezettek több, mint fele olyannyira gyerekbarát, hogy azt is el tudja fogadni, ha az anyukák az asztalnál szoptatják meg a csecsemőt.
(BrandTrend)