Kategória: Képes hír és Kutatás.

Admin kategória: Képes hír.

A Netrisk.hu három hónappal ezelőtt tette lehetővé oldalán távközlési szolgáltatások egyszerű összehasonlítását és megrendelését. A Telenet.hu néven futó összehasonlító oldalon pillanatnyilag országosan több mint 50 szolgáltató televíziós, internetes és telefonszolgáltatási ajánlatai hasonlíthatók össze. Az elmúlt negyedévben született megrendelések adatai alapján a társaság a hazai lakossági távközlési piac számos sajátosságáról gyűjtött össze adatokat, melyeket az alábbi közlemény foglal össze.

“Az egyes csomagok tartalmának megismerése mellett a szolgáltatások összehasonlításának lehetősége abból a szempontból is érdekes mivel használatával transzparensé válik többek között, hogy a havonta fizetendő összegen túl számolnak-e fel egyéb plusz költséget is a választani kívánt szolgáltatók – magyarázta Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. –  Ezek a költségek egyébként számos formát ölthetnek az igényelt szolgáltatástól függően: találkozhatunk modembérleti díjjal, szerelési díjjal, különböző eszközök (antenna, set-top box stb.) díjával, vagy éppen egyszeri belépési díjjal is.” Az elmúlt negyedév megrendeléseinek vizsgálatából az tűnik ki, hogy  az ügyfelek 52 százaléka éves szinten semmivel nem fizet többet, mint a havi előfizetési díj, ugyanakkor 34 százalékuk számára az egyéb költségek több mint 10 százalékos plusz kiadást jelentenek.

A pótlólagos költségek díjnövelő hatása az éves szolgáltatási díjakra

potlolagos koltsegek

A Telenet.hu oldalain keresztül leadott vásárlói igények 25 százaléka a csomagban kínált szolgáltatásokra vonatkozik. Ezek zömmel televízió-internet-telefon hármas szolgáltatáscsomagok (3-Play), melyeket 7100 forintos átlagos havidíj mellett vettek igénybe az ügyfelek.

informationstechnologien

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a legtöbben önálló internet-előfizetésekre adnak megrendelést, melyek átlagdíja az elmúlt negyedévben 5500 forint volt. A legtöbben (41%) a 10-19 Mbps maximális letöltési sebességű sávszélesség mellett tették le voksukat (ebben az adott területen szolgáltató cég infrastrukturális adottságai mellett valószínűleg az ügyfelek költségtakarékossági törekvései is jól tükröződnek), ugyanakkor a szerződések 15 százaléka legalább 50 Mbps sávszélességre vonatkozik.

Internetes szerződések megoszlása sávszélesség szerint

internet szerzodesek

Szeretjük a sok tévécsatornát

A távközlési összehasonlító portál adataiból egyértelműen kitűnik, hogy a hazai előfizetők egyértelműen kedvelik a széles tévécsatorna-választékot. A megrendelt televíziós előfizetések átlagos csatornaszáma 52 volt, melyből az ismeretterjesztő csatornák 9, míg a sportcsatornák 7 helyet foglaltak el. HD minőségben is nézhető csatorna átlagosan 6 volt ezekben a csomagokban.

“A hazai lakosság körében ma már egyre népszerűbbek a  korszerű, számos plusz szolgáltatást is nyújtó, igaz, valamivel drágább digitális szolgáltatást kínáló cégek ajánlatait: a Telenet.hu elmúlt negyedévi televíziós előfizetéseinek több mint 90 százaléka már ilyen szolgáltatás volt. Ez nem meglepő, hiszen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2015-ös adatai szerint már mindössze a háztartások 24 százalékában van analóg kábeltévé, szemben a két évvel korábbi 44 százalékkal. A tévé- és távközlési szolgáltatások szélesedő választéka ugyanakkor az ügyfelek egyre nagyobb hányadát ösztönzi arra, hogy más iparágakban ma már igen elterjedt gyakorlat mintájára ezen a területen is összehasonlító oldalak segítségével válasszák ki a számukra legmegfelelőbb lehetőséget” – tette hozzá a Netrisk.hu vezérigazgatója.

Tartja magát a vonalas telefon is

A helyhez kötött telefont a mobilszolgáltatások elterjedését követően sokan temették már, de még ma is megtalálható a háztartások 46 százalékában, ami az elmúlt öt évben mindössze 5 százalékpontos csökkenést jelent. A fennmaradó arányszám oka, hogy ezt a szolgáltatást a csomagban értékesített 3-Play elemei között gyakorlatilag ingyen, maximum néhány száz forintos előfizetési díj mellett lehet elérni, és mobilhálózatba történő hívás esetén is kedvező díjakat kínál: az elmúlt negyedév megrendeléseiben szereplő átlagos belföldi mobil percdíjak csúcsidőben is mindössze 16 forintot tettek ki a Telenet.hu adatai szerint.
(BrandTrend)