Kategória: Hír és Kutatás.

Admin kategória: Hír.

Kevésbé számít a márkahűség; új eszköz a régi elavultsága miatt kell; inkább üzletben vásárolunk, mint online; a mobilinternet még nem alap; és 150 ezer forint alatt szeretnénk megúszni a laptopot, míg telefonnál 80 ezer a határ – derült ki a notebook.hu online kutatásából.

Ha valami nem hiányozhat a nyaralás alatt, az a telefon. Egyértelmű, hogy akinek van és elutazik, az magával viszi, de mi a helyzet az egyéb szokásokkal és tervekkel? A notebook.hu online kérdőívét kitöltő, közel 15 ezer válaszadó 42%-a nyilatkozott úgy, hogy tervez idén új okostelefont vásárolni, míg notebookra 43% költött vagy költ majd idén. A vásárlás oka leginkább a meglévő gép elavultsága (58%) vagy balesete (27%), a kihagyhatatlan akciók és a trendkövetés kevésbé számít (9% és 5%).

Mit viszel magaddal nyaraláskor?

mit viszel magaddal

Mennyi az annyi?

Bár mindkét nem igyekszik az olcsóbb középkategória árszintjén lavírozni – okostelefonra átlagosan kb. 80 ezret, notebookra 140 ezret, tabletre 60 ezret szánunk –, mégis jelentős eltérés van férfiak és nők között az elektronikai eszközöket érintő összegek tekintetében. Míg előbbi okostelefonra közel 90 ezer forintot is hajlandó lenne költeni, úgy nők esetében ez az összeg maximum 70 ezer forint. Még szembetűnőbb a különbség a notebookoknál: a férfiak közel 160 ezer forintot is áldoznának egy új gépért, a nők maximum 118 ezerben gondolkodnak.

Mennyi az a maximum összeg, amit kiadnál egy új kütyüre?

osszeg uj kutyu

A fenti összegek az életkor előrehaladtával jelentősen csökkennek. Legtöbbet legkönnyebben a 14–24 éves korosztály adna telefonért, tabletért vagy notebookért: telefonra akár 94 ezret is, de a 100 ezres lélektani határt ők sem lépnék át. Ezzel szemben az 50-59 évesek már csak 54 ezer forint körüli összegben, míg a 60+ korosztály 49 ezer forintban merne gondolkodni új okostelefon esetén.

Mennyi az a maximum összeg, amit kiadnál egy új kütyüre? (korcsoport)

osszeg uj kutyu2

Hol és mit vásárolunk szívesebben?

A notebook.hu kutatás eredménye szerint a márkahűség csak annyira számít, hogy ár-érték arányban legyen a kiválasztott elektronikai eszköz. A válaszadók 65%-a több márkát is használ vagy kipróbált már, és inkább eszközfüggő, melyik brandet választja. Okostelefonnál legnépszerűbb a Samsung lett (33%), őt a Sony (12%) és az Apple (10%) követi.

Milyen márkájú telefonod van?

telefon marka

A tabletek versenyét ugyancsak a Samsung vezeti a kérdőíves listán (25%), a második helyen az Asus (10%) és az Apple (10%) termékei állnak. A dobogó harmadik helyére pedig a Lenovo állhat fel 9%-kal.

Milyen márkájú tableted van?

tablet marka

Notebookok esetében a legtöbb válaszadó az Asust jelölte meg (21%), második a Lenovo (16%), harmadik az Acer (15%) lett.

Milyen márkájú notebookod van?

notebook marka

Meglepő, hogy az interneten, webshopban vásárolt elektronikai eszközök aránya a válaszadók körében alacsonyabb, mint várnánk, csupán 34%, míg 66% válaszolt úgy, hogy inkább üzletben, személyesen vásárol „kütyüket”. A férfiak egyébként jóval nyitottabbak az internetes vásárlásra: elektronikai eszközt 41%-uk vásárolt már webshopban, míg a nőknél ez az arány csak 24%.

Hol szoktál elektronikai eszközt vásárolni?

eszkoz vasarlas

Sms-re már nem költünk, mobilinternetre pedig még nem

A kutatás kitért arra is, ki mit használ üzenetküldésre, valamint navigálásra az okostelefonon. Talán nem meglepő az eredmény, miszerint a Facebook Messenger – amely az elmúlt időszakban önálló, multifunkciós platformmá alakult – 85%-kal magasan verte a hagyományos sms-t, de a Viber is jól szerepelt 38%-kal. A Skype és a WhatsApp már kevésbé erőteljes, előbbi 19%, utóbbi 7%-ot képvisel a felmérésben.

Hogyan küldesz üzenetet barátaidnak okostelefonon?

uzenet kuldese

Közlekedést segítő alkalmazások tekintetében a Google Maps elsöprő többséggel (53%) győzött, őt az Igo (15%), a Waze (13%) és az Uber (6%) követi.

Milyen közlekedést segítő alkalmazást használsz?

alkalmazas

A mobilinternet azonban továbbra is érzékeny (vagy inkább hiányzó) téma: a válaszadók 26%-a nyilatkozott úgy, hogy nem rendelkezik mobilinternet csomaggal, akiknek pedig van, azok sem a nagyobb adatforgalmat biztosító keretet használják (21% a 150-500 MB javára).

Van mobilinternet a mobilodon?

mobilnet

(BrandTrend)