Kategória: Képes hír és Kutatás.

Admin kategória: Képes hír.

Újra rekordot döntött a decemberi ünnepek szezonális édességeinél az élelmiszer-kiskereskedelem tavaly. Minden eddiginél több, mintegy 3,1 milliárd forint bevételt értek el a boltok, kereken 650 tonna édes ajándékkal, legutóbb november-decemberben.  Egyebek közt ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat Kiskereskedelmi Indexe.

Ünnepi édességekből a boltok bevétele a tavalyi utolsó két hónap folyamán 16 százalékkal haladta meg az előző évi hasonló periódus addig rekordnak számító forgalmát.

csokimikulás

Sláger hagyományosan a csokoládé Mikulás figura, amelyből tavaly közel nyolc és fél millió darabot adtak el; 5 százalékkal többet, mint tavalyelőtt. Értékben ez több mint 1,9 milliárd forintot jelent, ami 15 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Így az ünnepi édességpiacból értékben újra 62 százalékkal részesedett a közkedvelt csokoládé Mikulás figura, ahogyan tavalyelőtt is.

Második legnagyobb részarány a hagyományos ajándékcsomagra jut; általában átlátszó zacskóban néhány édesség. A tavalyi, érték szempontjából 11 százalékos piacrész a tavalyelőtti ünnepi időszakhoz képest 1 százalékponttal kisebb.

Népszerűbb lett viszont az adventi kalendárium, amelynek piacrésze – szintén értéket tekintve – 7 százalékról 10-re emelkedett, egyik ünnepi periódusról a másikra. A játékot is tartalmazó ajándékcsomagok mutatója egyaránt 4 százalékot ért el a legutóbbi két év november-decemberében. Édességből készült figurákra és karácsonyfadíszekre 3-3 százalék jutott. Ezek a részarányok nem jeleznek változást. Egyéb ünnepre való ajándékok 7 százalékkal részesedtek az édességek múlt évi utolsó két hónapjának vásárlásaiból.

Ami a keresletet érinti, egyre inkább magas minőségű termékeket keresnek a fogyasztók. Ezt a tendenciát támasztja alá, hogy az ünnepi édességek forgalma értéket tekintve jóval nagyobb mértékben bővült, mint mennyiség szempontjából. Kilogrammot tekintve ugyanis összességében változatlanul 650 tonna ünnepi édességet adtak el a boltok, egyik november-decemberi időszakról a másikra. Szintén a prémium termékek térnyerését mutatja, hogy az előző évekhez hasonlóan, 2014-ben tovább erősödött a valódi csokoládéból készült figurák forgalma a nugáthoz képest.

Ha az édes ünnepi ajándékok darabszámát nézzük, akkor együttesen 11 millió terméket regisztráltak legutóbb november-decemberben, 4 százalékkal többet a tavalyelőtti utolsó két hónapnál. Ebből a szempontból két kategória emelkedik ki egyaránt 25 százalékos növekedési aránnyal: adventi kalendárium mellett az egyéb figurák; azaz kivéve a Mikulást minden más, hóembertől a rénszarvasig.

Amikor az emberek beszerzik az ünnepi alkalmakra szánt édességeket, többségük előnyben részesíti a nagy üzletek tágas eladótereit. Az ott vonzóan kihelyezett széles és mély kínálatból, továbbá promóciókból szívesen választanak. Minden eddiginél jobban érvényesült ez a vásárlási szokás tavaly, amikor hipermarketek karácsonyi édességekből 19 százalékkal nagyobb bevételt értek el, mint tavalyelőtt. Így a csatorna piaci részesedése 55 százalékra emelkedett.

Jellemzi a jelentős koncentrációt, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb üzlettípusok együtt 85 százalékot vittnek el a decemberi ünnepekhez kapcsolódó édességek teljes hazai bevételéből, a legutóbbi adatok szerint. Hozzájárult a koncentráció növekedéséhez, hogy érték szempontjából az 50 négyzetméteres és kisebb boltokban a karácsonyi édességek eladása 23 százalékkal csökkent, egyik ünnepi időszakról a másikra. Ezzel piaci részesedésük a tavalyelőtti 2 százalékról 1-re változott. A 201-400 négyzetméteres csatorna részaránya 5, az 51-200 négyzetméteresé pedig 9 százalék, a tavaly november-decemberi adatok szerint.
(BrandTrend)