Kategória: Hír és Kutatás.

Admin kategória: Hír.

Sör, puding/tejalapú desszert, valamint szénsavas üdítőital tévéreklámjai jutottak el az élelmiszerek közül a legtöbb tévénézőhöz az idei harmadik negyedévben. Háztartási vegyi árukból és kozmetikumokból női illatszer, mosogatószer, valamint arckrém érte el a legnagyobb GRP-t. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Közönségmérés Kft.

A reklámok által elért nézők aránya, nálunk is elterjedt angol szakmai kifejezéssel Gross Rating Point (GRP) azt fejezi ki, hogy egy reklám szpot sugárzásai hány kontaktust értek el a vizsgált célcsoport tagjai körében. Mivel egy-egy nézőt többször is elérhet a reklám, túllépheti a 100 százalékot a GRP mutatójának összege. Számolásánál összeadják a reklám minden egyes sugárzása során elért közönségét.

Sörnél a július-szeptember között regisztrált 20 738 százalékos GRP több mint duplája a tavalyi harmadik negyedévinek. A puding és tejalapú desszert GRP-je 10 295 százalék, ami másfélszer annyi, mint a múlt évi hasonló periódusban. Szénsavas üdítőitalnál a 10 041 százalékos GRP 35 százalék növekedést jelent.

Az összes élelmiszer, háztartási vegyi és kozmetikai termék hazai tévéreklámjai az idei harmadik negyedévben 187 361 százalékos GRP-t értek el; 11 százalékkal többet, mint a tavalyi hasonló periódus során.

Említést érdemel, hogy a top húsz termékosztály közül több mint háromszorosára nőtt a hajápolási termék GRP értéke. Továbbá kétszeresére emelkedett a sör és a macskaeledel esetében is, de kávénál is csaknem a dupláját érte el, egyik harmadik negyedévről a másikra.

Élelmiszerek, háztartási vegyi áruk és kozmetikumok tévéreklámjára idén július-szeptember között a vállalatok listaáron (kedvezmények nélkül) 76 milliárd 170 millió forintot költöttek; 27 százalékkal többet, mint a tavalyi hasonló időszak alatt. A valós költés ennél lényegesen alacsonyabb lehet, mivel a televíziós társaságok különböző mértékű kedvezményeket adnak a hirdetőknek.

FMCG top termékosztályok GRP alapján

fmcg grp

Megállapította a Nielsen Közönségmérés a tévénézési szokásokról többek között, hogy 2015 harmadik negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 26 percet töltött a tévékészülékek előtt. Ugyanannyit, mint az előző évi hasonló időszakban.

Ami nézettség szempontjából a csatornák pozícióját illeti: Az általános szórakoztató csatornák részesedése 18 százalékról 20-ra emelkedett, az idei és tavalyi harmadik negyedév összehasonlításában. A film- és a hírcsatornák részesedése kis mértékben nőtt 10, illetve 4 százalékra. A gyerekcsatornák 5 százalékos mutatója nem változott tavaly július-szeptemberhez viszonyítva.

Az idei harmadik negyedév „nyertesei” leginkább a két országos kereskedelmi csatornától (RTL Klub és TV2) vontak el nézőket. Utóbbiak együttes részesedése 28 százalékról 24-re csökkent. Ezzel egy időben a közszolgálati csatornák együttes közönségaránya 17-ről 18 százalékra emelkedett.

Az időeltolásos tévénézésre (Time-shifted Viewing, TSV) irányuló kutatások szerint a teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 1,1%-át, átlagosan 2,8 percet fordított időben eltolt televíziós tartalom fogyasztására 2015 harmadik negyedévében.
(BrandTrend)